У Франкіську під час реставрації старих дерей знайшли цікавий артефакт. ФОТО


Двоє металевих дверей будинку-пам'ятки архітектури на вулиці Грюнвальдська, 15 знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки», тому були демонтовані і відправлені Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності на проведення ремонтно-реставраційних робіт у «Ковальську фабрику «Арма».

 

На замовлення Управління архітектури було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу.

 

Всі роботи по цих дверях, як і по низці попередніх, оплачуються коштом міського бюджету.

 

 

За словами директора «Ковальської фабрики «Арма», голови ГО «Свято ковалів» Сергія Полуботька, реставрація – це консервація і необхідний мінімум втручань. Зміни ж вносять тоді, коли втрачається функціональне призначення, адже двері, в першу чергу, повинні відчинятися і зачинятися.

 

Втрачені деталі — відновлюються, але максимально наближено до автентичних. Тож спочатку командою ковалів було проведення дослідження, загальні обстеження дверей.

 

«Це обов’язкова процедура, нам треба дослідити, які матеріали, фарби використовували. Потім ми розчищаємо всі поверхні, добираємося до чистого металу, оглядаємо стан частин», – розповідає Сергій Полуботько.

 

Лише після грунтовних досліджень вирішують, які деталі реставруються, а які потребують заміни. Що ж до наших дверей, то їх розібрали повністю. Звісно, далі їх зібрали, замінивши знищені функціональні елементи. Наприклад, у цих дверях не було замків, решіток. З ручок лише одна, «лицева». Усі ручки майстри відтворили зі збереженої, щоправда, нейзильберу – сплаву металів – не знайшли.

 

«Ми в процесі роботи вчимося працювати з нейзильбером, бо в нас такого не було. Так, на інших дверях немає вцілілої труби, то прийняли рішення зробити її зі сталі, але з напиленням, аби був однаковий колір», – ділиться реставратор.

 

Прогнилий низ дверей замінили переґрунтованими металевими частинами. На пошук рішень, як замінити ту чи іншу втрачену деталь, пішло чи не найбільше часу. Наприклад, один старий замок тих часів таки відшукали на «блошиному» ринку. Він підійшов за розміром і знайшов своє місце в дверях.

 

 

До слова, ковалями було знайдено і цікавий артефакт: в одній із металевих деталей знайшли сторінку старої польської газети. При нагріванні металу папір трохи обвуглився, але деякі фрагменти ще можна прочитати. Зокрема, про рахунок UKRAINA – KORONA (4:1). Як розуміємо, йдеться про результат тогочасного футбольного матчу.

 

 

Сергій Полуботько підкреслює, що двері на Грюнвальдській, 15 модерні і дверей такого типу у місті більше немає. Доповнюють їх настінні металеві бра та флагштоки, які теж були відчищені та відрихтовані майстрами. Як і обидві фрамуги. У комплексі вийшли цікаві входи до будинку.