Експерт спрогнозував вартість землі на рівні 2 тисяч доларів за гектар


Після відкриття ринку землі 1 га в Україні буде коштувати максимум $2000.

 

Про це заявив член аграрного комітету ВР, народний депутат України Микола Кучера, пише Побудовано з посиланням на Західний кур’єр.

 

«Сьогодні є категорія земель, яка продається. Якщо іноземець отримав у спадщину українську землю, то він повинен її продати протягом року. Сьогодні ціна такої землі — $1500-1700 за 1 га. Я вважаю, що вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку буде максимум $2 тис. І в Росії, і в Молдові с/г землі також продаються, і коштують аналогічно. Оскільки ринок землі запустили лише політично, а не економічно, то вважається, що така ціна на українську землю можлива», — зазначив він.

 

Що передбачає закон:

 

 

Перше. У перші два з половиною роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як було передбачено останнім проєктом

 

 

Друге. З  1 липня 2021 до 2024 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

 

 

Третє. Продаж державних та комунальних земель заборонено.

 

 

Четверте. Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішене на референдумі. 

 

 

П'яте. Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму.

 

 

Шосте. Передбачене переважне право орендаря на купівлю. Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

 

Сьоме. Мінімальна ціна – не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року