Частину іпотеки оплатить держава: як отримати податкову знижку

Сума виходить невелика, але допомагає трохи заощадити.

Українці можуть повернути частину грошей, сплачених по іпотечному кредиту. Для цього потрібно заповнити декларацію і попросити податкову знижку. Хто має право на таку компенсацію, як правильно отримати податкову знижку і скільки можна заощадити, дізнавалися "Сегодня".

 

Українець, який виплачує кредит на житло, може компенсувати частину відсотків по позиці. Згідно із законодавством, право на це є, якщо іпотечний будинок або квартира є основним місцем проживання.

 

Така норма вже давно внесена до законів, але більшість позичальників про неї не знають. У Державній фіскальній службі є навіть однойменний підрозділ – відділ податкової знижки. 

 

"Платник податку має бути прописаний по цьому об'єкту житлової іпотеки. Можна розраховувати на компенсацію лише на минулий рік, якщо платник податку не скористався правом, воно на наступний рік не переноситься", – пояснює начальниця відділу податкової знижки управління ГУ ДФС в Києві Ірина Титарчук.

 

Щоб повернути частину сплачених коштів, потрібні копії таких документів:

  • паспорта;
  • ідентифікаційного коду;
  • кредитного та іпотечного договорів;
  • угоди купівлі-продажу квартири;
  • завіреної банком квитанції з призначенням оплачених відсотків.

 

Окремо також знадобиться довідка про зарплату з зазначенням сплачених податків – на доходи фізосіб і військового збору. 

 

Журналістка "Сегодня" Алла Чиж вирішила на власному прикладі перевірити, чи реально отримати компенсацію. На збір документів пішло два тижні. Після цього – візит в районний центр обслуговування платників податків.

 

Заповнити декларацію допомагає інспектор, це займає 15 хвилин. А ось довідку з банку, за яку довелося заплатити 120 гривень, не приймають.

 

"Виписка з рахунку не є розрахунковим документом, який ви повинні були подати. Це повинні бути або квитанції, або розрахункові документи", – пояснюють податківці.

 

Копії всіх документів потрібно здати окремому фахівцеві, який складає супровідний лист. У ньому ж зазначено, на який рахунок переказати кошти компенсації. 

 

Розрахунки вийшли такими: за минулий рік Алла заплатила близько 20 тисяч гривень тільки відсотків по кредиту. Повернути повинні трохи менше чотирьох тисяч гривень. З цієї суми відразу можна відняти вартість "правильної" довідки з банку – так звані "меморальні ордери" за рік коштують майже півтори тисячі гривень.

 

Втім, отримати знижку можна не тільки по іпотеці.