ТОП-5 поширених запитань про іпотеку


Перед тим, як купити квартиру в іпотеку, варто ознайомитися з основними питаннями про права та зобов'язання покупця щодо нерухомості й самої позики.

 

Іпотека в Україні являє собою спосіб придбання нерухомості в борг під заставу цього майна. Що можна зробити з цією квартирою, доки вона під заставою, та як оптимізувати виплату іпотеки, дізнайтеся з відповідей на популярні питання.

 

1. Чи можна продати квартиру в іпотеку

Продаж квартири в іпотеку можливий, але лише за згоди банка, що виступив кредитором. Цей порядок регламентовано статтею 9 Закону «Про іпотеку». В залежності від обставин, продажем квартири може займатися як сам банк-кредитор, так і боржник. Якщо квартиру відчужує іпотекотримач, вона продається з аукціону. В разі продажу житла власником він сам шукає покупця.

 

Мало того, можна продавати як саму квартиру, так і відступити борг. В разі продажу квартири за неї відразу виплачується залишок суми за іпотекою. У разі відступлення боргу, права боржника на нерухомість та його обов'язки перед банком передаються новому покупцеві.

 

2. Які документи потрібні для оформлення іпотеки

Перелік документів для купівлі квартири в іпотеку у різних банків та за різними програмами може відрізнятися. До базового набору паперів входить:

 

  • паспорт та ІПН покупця квартири;
  • довідка з місця роботи з інформацією про заробітну плату мінімум за пів року;
  • копія трудової книжки;
  • свідоцтво про шлюб;
  • копія паспорта чоловіка або дружини та його/її довідка про доходи.

 

Для приватних підприємців знадобиться декларація про доходи за останні пів року, свідоцтво про реєстрацію підприємницької діяльності, довідка про відсутність боргів.

 

3. Чи можна взяти іпотеку на вторинну квартиру

Банки видають кредити на вторинне житло, але у них особливі вимоги до цієї нерухомості. Вона має бути ліквідною, щоб у випадку невиконання позичальником зобов'язань, кредитор мав можливість швидко реалізувати об'єкт за ринковою ціною й повернути свої кошти.

 

4. Як погасити іпотеку достроково

Дострокове погашення іпотеки для банків невигідне – ви віддаєте борг швидше, а відсотки не платите. Тому досить часто іпотекотримач намагається запобігти такій ситуації:

 

  • вводить штрафи та комісії за дострокове погашення боргу;
  • встановлює ліміти на платежі, які не можна перевищувати.

 

5. Чи можна взяти іпотеку без початкового внеску

Пропозиції взяти квартиру в іпотеку без початкового внеску практично не зустрічаються. Це обумовлено тим, що вони невигідні ні банку, ні позичальникові.

 

Видаючи кредит на велику суму без початкового внеску, банк ризикує, адже у нього немає впевненості у платоспроможності клієнта. Крім того, в такому разі кредитор надає в борг повну суму на квартиру, а значить вартість заставного майна не буде перевищувати суму боргу – банку це також невигідно.

 

dom.ria.com