Кабмін передав Державну іпотечну установу під управління Мінфіну


Кабінет Міністрів України ухвалив рішення передати Державну іпотечну установу під управління Міністерства фінансів, а також схвалив надання установі кредитних гарантій на 3,7 млрд грн.

 

Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 18 грудня, повідомляє Міністерство фінансів.

 

“Прийняття постанови сприятиме проведенню Мінфіном єдиної, державної фінансової політики в сфері розвитку ринку іпотечного кредитування”, – ідеться в повідомленні.

 

Окрім того, КМУ також прийняв постанову щодо надання державної гарантії за запозиченнями ДІУ. Постановою зокрема затверджуються Умови надання у 2019 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за позиками, які залучаються ДІУ:

 

  • гарантія надається для забезпечення виконання не більше 99 відсотків зобов’язань ДІУ за внутрішніми кредитами, сума яких не перевищує 3 700 000 тис. гривень, ураховуючи зобов’язання щодо погашення основної суми, сплати відсотків, комісій та інших зобов’язань за запозиченнями.

 

  • забезпечення не менш як 100 відсотків суми боргових зобов’язань позичальника за гарантованою частиною запозичення.
    плата за надання гарантії – 0,01 відсотка річних залишку суми гарантійних зобов’язань.

 

Міністерство фінансів уповноважується на підписання документів щодо надання державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями ДІУ.

 

Прийняття постанови створює передумови для збільшення доступності будівництва нового житла для громадян України.