Будувати з розумом. Іванофранківець побудував "будинок-термос"

Житель Івано-Франківська Микола Яцинович побудував будинок, який вже назвали термосом. Будівля утеплено так грамотно, що вона практично не втрачає тепло.

Будівництво утепленого будинку франківець почав десять років тому. Він стверджує, що собівартість будівлі така ж, як якщо б вона була звичайною.

До будівництва Микола грунтовно підготувався. Навіть їздив до Австрії, щоб подивитися, як енергозберігаючі будинки будують там.

«Є така теорія пасивного будинку. Вона полягає в тому, що якщо почати утеплювати будинок, то, відповідно, будуть зменшуватися тепловтрати. Але при певній товщині утеплення будинок стає теплим настільки, що зникає необхідність у традиційній системі опалення з підведенням газової труби, котлом, батареями в кожній кімнаті», - пояснює чоловік.

 



І наводить приклад: якщо по всій поверхні утеплити будинок шаром утеплювача товщиною 25-35 см, то при -5 ° С будівлю можна опалювати свічкою в кожній кімнаті.

«Тобто тепловтрати за рік зі середньостатистичних 150-200 кВт / год на м2 будівлі знижуються до 15-30 кВт / год на м2. Відповідно, використання котла можна скоротити в 10 разів», - ділиться розрахунками Микола.

Несучі матеріали будівлі - звичайна цегла і бетон. Утеплюють - газобетоном і пінопластом.

Але головна умова - утеплено має бути абсолютно все: двері, вікна, укоси, стіни, дах. Товщина утеплення на стінах 25 см, даху - 30 см, статі - 20 см. Це в два з половиною рази перевищує українські державні норми будівництва, але повністю відповідає сучасним австрійським або шведським стандартам.

«Такий собі будинок-термос. Якщо, наприклад, ви набираєте в термос воду, вона охолоджується дуже повільно - два дня. Так само, якщо наш будинок нагріти і вимкнути опалення, він буде теплим ще тиждень-півтора. Більш того, влітку термос теж дозволяє не нагріватися будівлі днем, а підтримувати прохолоду від нічного провітрювання», - каже іванофранківець.

Система опалення в пасивному будинку все ж є. Однак вона мінімальна - всього два електротена, які нагрівають воду в теплому підлозі потужністю по 2 кіловати кожен.

 



«У нас низькотемпературний (21-23 градуса) водяна тепла підлога по всій площі будинку. Ми не купували ніяких батарей, не підводили багато труб. У бетонну стяжку підлоги кинули трубу і нею будемо обігрівати. Тобто, якщо для звичайного будинку система опалення обійдеться в 150-300 тисяч гривень, а то й більше, з огляду на підключення газових мереж, то ми вклалися в 50-70 тисяч гривень. Плюс система примусової вентиляції 30 тис. Гривень, яка буде накачувати чистий фільтроване повітря і виконувати функції кондиціонера влітку», - каже Микола Яцинович.

Відзначимо, що площа його будинку - 150 квадратний метрів.

ЛАЙК