Будівельна афера в Івано-Франківську: поки суд розглядає позови, дольовиків продовжують ошукувати


У Франківську люди намагаються завадити повторному продажу своїх недобудованих квартир та сподіваються на закон.

 

До редакції звернулись пайовики будівництва житлового будинку на Софрона Мудрого, 14, що в Івано-Франківську. Люди стверджують, що вже понад 14 років не можуть отримати оплачені ними квартири у будинку, який збудований в районі Княгинин, поруч з Харчосмаковою фабрикою.

 


 

Витоки цієї ситуації знаходяться ще у 2004 році. 22 вересня рішенням №365 виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради надано дозвіл ВАТ "Прикарпатагробуд" на будівництво 27-квартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці на вул. Гарабарській, 14.

 

21 березня 2005 року ВАТ "Прикарпатагробуд" укладає договір на участь у частковому будівництві з ПП Коврижних. Відповідно до цього договору ВАТ "Прикарпатагробуд" приймає ПП "Коврижних" у часткове будівництво 27 квартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці на вул. Гарбарській, 14.

 

Відповідно розпочався і продаж квартир на правах дольової участі. У 2010 році Олега Коврижних, засновника ПП «Коврижних», визнали винним в рамках іншого кримінального провадження.

 

Зникли й  кошти, які дольовики вкладали в будівництво. У 2018 році Олег Коврижних заперечував, що привласнив гроші пайовиків.

 

«Кошти у будівництво не вкладалися, вони вкладалися у викуп прав. Я разом з іншими вкладниками теж віддав свої кошти. Після того сталася інфляція, і будова зупинилася», – пояснював Коврижних.

 

Дольовики залишились сам на сам з недобудованою будівлею на стадії 5 поверху з 9-ти. У березні та в серпні 2014 року, коли дольовими своїми силами добудували будинок до 9-го поверху без влаштування даху.

 

Так виглядав будинок у 2018 році

 

Водночас міська рада попереднього скликання своїм рішенням передала земельну ділянку під будинком новоствореному Обслуговуючому Кооперативу «ЖБК Добра Справа».

 

Цим міська рада призвела до колізії, оскільки  передала земельну ділянку під законно збудованим об’єктом організації, якій цей об’єкт не належав. Кооператив, який отримав у власність земельну ділянку, був створений з меншої частини дольовиків.  Більшості пайовиків було відмовлено у вступі.

 

Менша частина дольовиків, яка створила кооператив, вирішила добудувати будинок коштом того, що «викине» з будівництва більшість людей, які вкладали гроші, а квартири тих, кого «викинули» можна буде повторно продати.

 

У березні 2017 року «ЖБК Добра Справа» укладає договір з підрядною організацією ТОВ «Захід-Спец-Буд». Зміст цього договору полягає в тому, що підрядна організація добудовує останній поверх, накриває будинок та передає 11 квартир членам кооперативу, а решта квартир стають його доходом.

 

Одразу після підписання договору ТОВ «Захід-Спец-Буд» починає повторний продаж квартир, які були продані ще у 2006 р. попереднім забудовником і кошти з яких були проінвестовані в будівництво.

 

Місце розташування будинку

 

У 2018 році після численних звернень громадян міська архітектурно-будівельна інспекція відміняє декларацію на початок будівельних робіт видану ОК «ЖБК Добра Справа».

 

Разом з тим за фактом Головним Управління Національної Поліції в Івано-Франківську розпочинається розслідування кримінальної справи. У 2019 році, у рамках кримінального провадження,  накладається арешт на об’єкт незавершеного будівництва та земельну  ділянку під ним.

 

Проте, продаж квартир не припиняється.

 

14 грудня 2018 року депутати міської ради перейменували вулицю Гарбарську на вулицю Софрона Мудрого. Оскільки вся дозвільна документація на об’єкт будівництва була відмінена, то здати будинок в експлуатацію і зареєструвати право власності на квартири законним чином було неможливо.

 

"Тому ОК «ЖБК Добра Справа» звертається до реєстратора, який в період з вересня по грудень 2019 року зареєстрував 38 квартир, 10 нежитлових приміщень та 12 комор у будинку який не зданий в експлуатацію. Ба більше, цей будинок визнано речовим доказом та арештовано у рамках кримінального провадження з забороною продажу, добудови та реєстраційних дій, — розповідає оин із ошуканих інвесторів. — Для того, щоб удати непричетність новостворених квартир до арештованого об’єкту, реєстратор додає літеру А до номера будинку та отримує 62 об'єкти нерухомості за вигаданою адресою вул. імені Владики Софрона Мудрого 14 А".

 

Івано-Франківською міською радою дольовикам була дана офіційна відповідь про те, що будинок за вищезгаданою адресою в експлуатацію не здавався та адреса йому не присвоювалась.

 

В решті решт ми отримуємо абсурдну ситуацію, коли реєстратор незаконно перереєстровує цілий 9-ти поверховий будинок, який арештований в рамках кримінального провадження, на вигадану ним адресу.

 

А простим людям які хотіли отримати омріяне жито залишається лишень сподіватися на краще і продовжувати «оббивати» пороги поліції, прокуратури та міської ради….

 

Зауважимо, що загальна площа всіх оплачених дольовиками квадратних метрів становить 1842 кв.м, з них члени кооперативу оплатили 638 кв.м., а інші дольовики, права яких не визнаються, оплатили 1204 кв.м, тобто 2/3 частини.

 


 

Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій членами ОК «ЖБК Добра Справа», які на підставі підроблених документів одержали право власності на земельну ділянку в Івано-Франківськ, вул. Гарбарська, 14 та на об`єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок), розміщений на земельній ділянці, що перебували у власності ПП «Коврижних», внаслідок чого завдали майнової шкоди пайовикам вищевказаного підприємства.

 

Зважаючи на всі обставини, ймовірно, придбання квартир там може призвести до втрати коштів, й безкінечних судових процесів.