Афера на 700 мільйонів, або раптові успіхи маленької франківської фірми у “Великому будівництві” Зеленського. ФОТО


В другій половині 2020 року у освоєнні дорожніх коштів “Укравтодору” почала брати участь архітектурна фірма з Івано-Франківська під назвою ТОВ “Урбан Прогрес”, яка зі старту почала вигравати мільйонні тендери на проектування доріг, за кілька місяців підписавши контрактів на понад 40 мільйонів гривень.

 

Як виявилось, людина, що стоїть за компанією, має історію участі у масштабній шахрайській схемі, яка вимила з державних банків та іноземних корпорацій понад 700 мільйонів гривень, пише Ратуша з посиланням на Антикор.

 

Нова в дорожній сфері фірма ТОВ “Урбан Прогрес” одразу почала себе рекомендувати як ненадійний гравець на ринку, який не дотримується термінів й взагалі “туманно” уявляє собі дорожнє проектування. Ця інформація, підтверджена нашими джерелами всередині “Укравтодору”, спонукала нас ретельніше подивитись на цю “попелюшку” дорожнього  ринку та її реального власника, що, як виявилось, був замішаний у шахрайських схемах. 

 

За фірмою “Урбан Прогрес” стоїть івано-франківець Юрій Козакевич. Саме він представляє її в численних поїздках по Україні, позиціонуючи себе як досвідчений бізнесмен. Він і сам не приховує своєї власності компанії, зазначаючи про це на Facebook-сторінці та виступаючи на одеському телебаченні в ролі “співвласника проектної організації”, яка проектує, серед іншого, 405 кілометрів велодоріжок.

 

 

Козакевич – відомий на місцевому рівні Facebook-блогер і критик мера Івано-Франківська Руслана Марцинківа, позиціонує себе як громадський активіст та борець за справедливість й розумне витрачання міського бюджету. 

 

Але про все по порядку, звідки в нас інтерес до фірми й чому про неї йде розголос в областях та в Києві. З достовірних джерел нашій редакції відомо, що восени 2020 року компанія “Урбан Прогрес” взяла на субпідряд у великої київської фірми одразу декілька дорожніх проектів в різних областях, запевнивши, що все виконає якнайкраще. Фірма отримала великий авансовий платіж, декілька місяців робила вигляд активної роботи, а коли прийшов домовлений термін здачі робіт – не видала жодного проекту, тим самим підставивши свого замовника у вкрай складне положення, і, фактично, зірвавши реалізацію проектів у 2021 році. Повертати суму авансу франківські “урбаністи” також не поспішають. Аналогічна інформація є й про прямі договори з замовниками, зокрема, що в двох областях прикарпатська фірма вже зриває терміни проектування на серйозних об’єктах. Ця інформація змусила нас її перевірити і спробувати розібратися, що ж це за фірма і хто нею керує. 

 

Державні реєстри кажуть, що ТОВ “Урбан Прогрес” (40653216) зареєстрована у Івано-Франківську, у звичайній житловій квартирі на околиці міста, її статутний капітал складає 2 тисячі гривень. Юрія Козакевича немає серед засновників чи керівників компанії, формально нею володіє та очолює Коман Андрій Іванович. У соцмережах він також позиціонує себе як урбаніст і непримиренний критик мера Івано-Франківська. 

 

Фірма не нова, існує з 2016 року. Останні роки виконувала проектні роботи на замовлення міських і сільських рад й не відзначилась жодним проектом у сфері інженерії автодоріг. За даними Prozorro, доходи фірми від бюджетних проектів у 2019 році склали близько 400 тисяч гривень.  Та вже у 2020 році кількість підписаних договорів ТОВ “Урбан Прогрес” у сфері проектування доріг збільшилась із нуля до 16, а сума контрактів зросла у 100 разів та перевищила 41 млн грн. Найбільше договорів фірма підписала зі Службою автомобільних доріг в Одеській області (очолює Дмитро Рибалка) – станом на кінець року, це було 12 договорів. Серед інших договорів привертає увагу договір на проектування нової ділянки об’їзної дороги навколо Тернополя, на суму 2,7 млн грн.

 

 

Спостерігаючи такий зліт й таку кількість підписаних контрактів з “Укравтодором” в Одесі, може скластися враження, що невелика фірма за рік здобула потужний досвід дорожніх проектів. Оскільки таких проектів на Prozorro виявити не вдалося, ми подивились, які ж інженери працюють у складі фірми.                             

 

В документах, що їх ТОВ завантажувало на сайт Prozorro в кінці 2020 року, її головним інженером зазначено “Гонгало І.І.”. Пошук в Google дозволив знайти лише одного інженера-проектувальника з такими ініціалами – це Гонгало Іван Іванович, який є фізичною особою-підприємцем (2726913530) і проживає на Волині. З даних Prozorro випливає, що Гонгало справді працює як проектувальник у формі ФОП, уклавши у 2020 році контракти з меріями міст Рівне, Дубно, Сарни та сільськими радами на невеликі об’єкти, такі як світлофори. У реєстрах інженерів ДАБІ (сертифікат АР007825) не вдалося знайти проектів доріг державного значення, які би розробив Гонгало І.І. Також не вдалося знайти інформацію про проживання чи трудову діяльність І.Гонгала у Івано-Франківській області.

 

 

Відсутність власних інженерів у фірми, а також відсутність її реального власника Юрія Козакевича в офіційних державних реєстрах, видалося нам щонайменше підозрілим. Тому ми вирішили подивитися на історію ділової діяльності Ю.Козакевича. Публічні дані показують, що Козакевич Юрій Едуардович раніше був зареєстрований як ФОП (2862623414), але діяльність його ФОП була припинена. Жодних керівних посад Ю.Козакевич не займає і не є засновником жодної ТОВ. Натомість Юрій Козакевич, Марія Козакевич та ще двоє осіб є засновниками громадської організації “Інтелект УА”, що зареєстрована за адресою вул.Вірменська, 1. 

 

У статті на сайті Львівської бізнес-школи, випускником якої нібито є Ю. Козакевич, він декілька років тому представляв себе як “співвласник ресторану “Fabbrica”, співзасновник “Intellect Hub” в Івано-Франківську, який донедавна працював регіональним керівником міжнародної торгової компанії UAE-UA Comp”.

 

 

Пошук в Google видає результат, що рестораном “Fabbrica” насправді володіє компанія ТОВ “23 ресторани” (37182892), і Козакевича немає серед її засновників чи керівників. Єдиний зв’язок між Козакевичем і рестораном – це спільна адреса, вул.Вірменська, 1. Компанії під назвою “UAE-UA Comp”, про яку Ю.Козакевич розповідає в інтерв’ю, інтернет взагалі не знає. А от комерційна будівля по вулиці Вірменській, в якій зареєстровано і громадську організацію, і розташовано згаданий ресторан, справді існує і навіть увійшла в історію міста. Ще під час її будівництва місцеві сайти писали про неї як про “яскравий приклад нахабності забудовників в Івано-Франківську”. На думку багатьох, ця 5-поверхівка зіпсувала обличчя центральної площі міста, і, цілком можливо, що її справжнім власником є Ю.Козакевич. (Посилання).

 

 

Однак пошук на сайті YouControl видав ще більш цікаву інформацію – про те, що Юрій Едуардович Козакевич декілька років тому був засновником ТОВ “Компанія Рона” (31789757).

 

 

Пошук по ТОВ “Компанія РОНА” видав напрочуд цікаві результати. Ця фірма, після тривалих судових процесів, врешті-решт офіційно зазнала банкрутства, маючи бюджетних боргів на суму понад 11 мільйонів грн. В тому числі й перед бюджетом міста Івано-Франківська.

 

 

У лютому 2021 року, тобто зовсім нещодавно, суд нарешті визнав “Компанію РОНА” остаточним банкрутом. Сума її боргів перед кредиторами склала понад 700 мільйонів гривень.

 

 

Як писалося в ЗМІ раніше, ця компанія є схемою Івано-Франківських шахраїв.  Ось суть історії. У 2017 році – до речі, коли на сході України йшли активні бойові дії і свідомі підприємці з усієї України активно допомагали фронту, на всеукраїнських новинних сайтах і телеканалах пройшла непомітна новина під заголовком: “Шахраї з Івано-Франківська обдурили компанію Hyundai та низку українських банків на $30 млн”. Джерело в цієї новини було як ніколи авторитетне —  офіційний прес-реліз “Укрсоцбанку” і відомої корейської компанії “Hyundai Corporation”, який був опублікований агенцією “Інтерфакс” та іншими національними ЗМІ.

 

Варто процитувати тодішню новину:

«…завдано шкоди міжнародній компанії Hyundai Corporation на суми 6,6 млн дол. і 1,2 млн євро, ПАТ «Укрсоцбанк» на суму 6 млн дол. …. Співзасновники «Рони» шахрайським шляхом за підробленими документами отримували кредити в фінансових установах на значні суми.  … …Віце-президент і голова юридичного департаменту Hyundai Corporation Йо Енг-Чан (Yeo Young-Chan) повідомив, що Hyundai Corporation почала постачати компанії «Рона» полімерну сировину в 2013 році. У 2015 році компанія «Рона», маючи заборгованість перед Hyundai Corporation близько 5 млн дол., отримала товарний кредит на суму близько 3 млн дол. Кошти не були повернуті і в березні цього року Hyundai Corporation звернулася в правоохоронні органи в Івано-Франківську, проте розслідування не проводилось. У серпні Hyundai Corporation за підтримки посла Кореї в Україні ініціювала зустріч з генеральним прокурором України, на якій просила забезпечити об’єктивне розслідування справи, зокрема, шляхом її передачі до головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, що і сталося кілька тижнів тому.”

 

Ми  здійснили пошук у державному реєстрі судових рішень, і результати повністю підтверджують прямий зв’язок між Ю.Козакевичем, ТОВ “Компанія Рона” та боргами на суму понад 700 млн.грн. Зокрема, через сервіс OpenDataBot в Telegram кожен охоче може легко знайти і прочитати щонайменше 6 судових рішень, які зобов’язують івано-франківського активіста Козакевича Ю.Е. виплатити свою частину боргів перед банками, за які він поручився в інтересах ТОВ “Компанія Рона”, в якої він був засновником.