Боротьба за пам'ятку: у Франківську суд зобов'язав демонтувати самочинну перебудову на Грушевського, 20

у 2017 році Державна архітектурно-будівельна інспекція України звернулась до суду до фізособи Володимира Свиридова щодо приведення до попереднього стану горища над його квартирою у пам’ятці архітектури за адресою вул. Грушевського, 20.

Мова йшла про зобов'язання демонтажу двох перестінок з дерев’яного бруса, які влаштовані на цегляній основі, а також влаштованого вікна. У квітні минулого року ДАБІ уточнила вимоги та просила зобов’язати відповідача привести до попереднього стану самостійно реконструйоване горище над квартирою. А саме відновити дахове покриття, шляхом демонтажу віконного прорізу, демонтувати цегляний фундамент, шириною та висотою 1 метр, а також двох перестінок із деревяного бруса, які розташовані на фундаменті, пише Фіртка.

 

Нагадаємо, у 2015 році Управлінням ДАБІ було скасовано видану раніше Декларацію про початок виконання будівельних робіт, оскільки відповідач є власником квартири, а не горища над нею. Таким чином він порушив права своїх сусідів на спільне користування горищем.

 

Нещодавно, 5 березня 2019 року, позов ДАБІ про приведення до попереднього стану самочинно реконструйованого горища задовільнив Івано-Франківський міський суд. Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

 

Після цього рішення, мешканці пам’ятки архітектури сподіваються, що незаконну перебудову демонтують.

 

Мешканці будинку твердять, будівництвом мансарди займався не власник квартири, а його донька – Ірина Перевозова на підставі довіреності.

 

Варто додати, цьогоріч в лютому пам’ятка архітектури на Грушевського, 20 почала осипатись. На тротуар посипалася ліпнина та карниз. На думку мешканців будинку, до цього призвела незаконна надбудова.

 

Довідково:

Будинок за адресою вул. Грушевського, 20 є пам’яткою архітектури місцевого значення, який за номером 177-іф є занесеним до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Він побудований у 1895 році і має ряд архітектурних особливостей, таких як тонке дерев’яне перекриття підлог-стель 2 см, яке не може витримувати значних додаткових вагових навантажень.

 

Моральний знос (амортизація) будинку, на 2014 рік згідно довідки ЄРЦ,  становив 92% . Згідно із технічною характеристикою стану будинку, наданою НДІ Проектреконструкція у 1997 році: фізичний знос фундаменту становив – 45%, стін – 50%, перекриття – 40%, сходів – 80%, даху – 30%, підлоги – 25%, дверей – 40%, загальний знос будинку становив 40,2 %.