Борги за газ хочуть віддати колекторам

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, в якому пропонується передати борги українців за газ колекторам.

У споживачів різних категорій на сьогодні накопичилося 29 млрд грн боргу перед НАК «Нафтогаз».

 

Щоб вирішити цю проблему, був зареєстрований законопроект №9500, в якому йдеться про передачу боргів українців за газ колекторів. Його внесла в Раду нардеп від «Народного фронту» Тетяна Чорновіл.

 

У пояснювальній записці до законопроекту автор пояснює, що з усієї суми заборгованості на частку газзбутів (облгазів) припадає 18,5 млрд грн.

 

Посилаючись на закон 2015 року «Щодо стабілізації фінансового стану «Нафтогазу», нардеп пропонує продати права вимоги щодо боргів кінцевих споживачів і постачальників за ПСО-зобов'язаннями (тобто тим, хто поставляє газ населенню) на користь третьої сторони на електронних аукціонах.

 

«Така ініціатива вже була раніше. Продаж боргів на аукціонах намагався протягнути сам «Нафтогаз» ще в 2014 році, тоді передбачався 70% дисконт. Я не думаю, що Чорновіл справжній автор проекту, очевидно, що їй його «підказали». Швидше за все, це зроблено з подачі «Нафтогазу», – прокоментував UBR.ua експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

 

Крім цього, експерт зазначив, що метою проекту може бути не прагнення очистити баланси, а спосіб поглинути конкурентів на ринку.

 

ubr.ua