11 ознак, що пора робити ремонт


Причин відкладати ремонт у кожного з нас набереться на окрему книгу. Це і брак часу або грошей, і відсутність мотивації, і страх змін. Але іноді настає момент, коли він – необхідний захід, і це важливо вчасно помітити, щоб обійтися «малою кров'ю».

 

Як зрозуміти, що настав час діяти?

 

Дефекти на стінах, підлозі та стелі

Явна ознака того, що пора ремонтувати житло – комбінація з скрипливої підлоги, шпалер, що відвалюються і побілки, яка розтріскалася.

 

До них відносяться:

  • обдертий лінолеум;
  • взявся хвилями ламінат;
  • відколи на підлозі;
  • труби, що постійно протікають та подібні дефекти.

 

У разі виникнення лише однієї з описаних проблем, можна обмежитися і консервативними рішеннями. Так, пляму на стінах легко завісити картиною або фотографіями, а дірку на лінолеумі закрити невеликим килимком. Але, як правило, такі дефекти з роками стають масштабнішими і єдиним виходом стає ремонт.

 

Послідовність і обсяг робіт залежать тільки від фінансових можливостей власника.


При плануванні підберіть оздоблювальні матеріали для кожної з кімнат відповідно до обраного стилю інтер'єру. Крім того, стіни, підлоги і стелі можна додатково шумоізолювати і утеплити, що підвищить рівень комфорту для кожного мешканця.

 

Природний знос

Побілка стала темнішою, фарба – тьмяніше або вигоріла, а малюнки стерлися. В кімнатах швидше накопичується пил; кахель і підлогу доводиться мити тільки з сильнодійними засобами. Це все разом створює атмосферу запустіння і туги, хоча в кімнатах і не помітно таких явних дефектів як сколи або тріщини. В цьому випадку достатньо перефарбувати стелі, переклеїти шпалери і замінити дерев'яні косяки, щоб інтер'єр посвіжішав і знову став затишним.

 

Поганий запах

Варто задуматися про ремонт, якщо в будинку постійно погано пахне. І від цього не рятує постійне провітрювання, ароматичні палички, саше з французькими травами або різні аромати балончиків з освіжувачем повітря. Так і на запах тварин це зовсім не схоже. Причина – природні аромати людського житла вбралися в оздоблювальні матеріали кімнат і їх потрібно замінити. І саме час планувати косметичні роботи. Інший варіант – цвіль, і ця проблема потребує комплексного підходу.

Цвіль на стінах

Якщо шпалери, стеля або підлога покриті темними плямами невідомого походження, час задуматися про ремонтні роботи. Грибок погано впливає на самопочуття мешканців, стає причиною специфічного запаху і порушує цілісність оздоблення.


Основних причин виникнення цвілі лише дві – висока вологість і погана вентиляція. І для видалення темних плям проаналізуйте, які чинники призвели до такого сумного результату.

 

Серед них:

  • забита центральна система вентиляції;
  • труби, що протікають;
  • погана робота опалення;
  • сушка випраної білизни в кімнаті.

 

Для боротьби з цвіллю потрібно видалити шпалери або підлогові покриття, добре зачистити поверхню і нанести спеціальні захисні засоби. Після цього залишається тільки зробити ремонт, щоб створити новий інтер'єр.

 

Морально застарілий ремонт

Ще 10-15 років тому пластикові карнизи, фрагменти стін, викладені штучним каменем, химерні гіпсокартонні перегородки і шпалери зі складним орнаментом були актуальні. Але зараз ці заходи вже морально застаріли і їх замінюють більш практичними і елегантними рішеннями, які не втратять своєї актуальності і через п'ять років.

 

Якщо до розв'язання питань підійти самостійно, почніть з підбору стилю, матеріалів і колірних поєднань. Ще один варіант – звернутися до послуг дизайнера, який розробить дизайн-проект і запропонує кілька варіантів зміни інтер'єру. І власнику залишиться тільки вибрати відповідне рішення та оплатити послуги.

 

Квартира виставляється на продаж

Рішення про ремонт під час передпродажної підготовки приймайте індивідуально. В одному випадку це виявиться бездумно витраченими інвестиціями, а в іншому – важливим аргументом для покупців при порівнянні з іншими варіантами.

 

Якщо ви збираєтеся продати квартиру, то про зміни варто задуматися в такому випадку:

  • хороше місце розташування (центр, поруч з метро, історичний район);
  • мінімум необхідних інвестицій (чим дорожче роботи, тим складніше знайти того самого покупця);
  • відсутність часових рамок (готовність чекати покупця рік і більше);
  • насиченість ринку (у цьому районі продається багато квартир в аналогічному стані).

Можливо, після планування ремонту ви передумаєте і самі захочете жити в цій квартирі або будинку.

 

Мало світла

Неправильно розташовані освітлювальні прилади – одна з причин відсутності комфорту і затишку в інтер'єрі. Крім того, погано освітлені місця для читання, малювання або дитячих ігор можуть спричинити проблеми зі здоров'ям і травми.

 

Тому замість однієї люстри варто задуматися про точкове освітлення, бра, настільні лампи та торшери. Для цього потрібно:

  • провести нові відгалуження електропроводки;
  • знайти місце для нових розеток;
  • встановити натяжні стелі.

 

Все це спричинить перестановки меблів, а за цим і ремонт.

 

Колірна палітра набридла

Якщо інтер'єрні кольори і фактури більше не радують і стали дратувати, то час задуматися про зміни. Зараз виробляють фарби і шпалери найрізноманітніших відтінків, а сучасні оздоблювальні матеріали дають можливість підібрати відповідні варіанти на будь-який смак та бюджет. Іноді потрібне й оновлення меблів, декору, вікон та побутової техніки.

 

Постійні проблеми з електрикою

Якщо у вас регулярно вибиває пробки, блимають каганці, гріються дроти та розетки, то проблема набула строковий характер. Це питання комфорту і безпеки. Для початку запросіть кваліфікованого електрика, який проведе діагностику електромереж. У деяких будинках проводка не змінювалася 30 і більше років, зносилась за ці строки, а потужність приладів в кожній квартирі значно зросла.

 

Іноді достатньо встановити або замінити автомати. Але в деяких випадках знадобиться серйозне втручання – заміна проводки зі штробленням стін і стелі. Латали дірки все одно доведеться, а заодно можна зробити косметичний ремонт.

 

Підготовка до появи нового члена сім'ї

Поява дитини в сім'ї потребує певних планувальних і організаційних змін до вже звичних кімнат. Ще це актуально, коли дитина підросла і дитячу час переобладнати під навчальні або підліткові потреби. Потрібно вибрати практичні і натуральні матеріали, підібрати відповідні відтінки і меблі.

 

Брак місця на кухні

Якщо площа кухні перестала вміщати всіх мешканців, задумайтеся про переїзд, якщо дозволяють фінанси, або про ремонт в іншому випадку, Але навіть маленькі кухні реально обладнати з комфортом. Розв'язанням проблеми стане знесення зайвої перегородки, об'єднання з балконом або лоджією, індивідуальне замовлення меблів, складні столики та вбудована побутова техніка.

 

Ми довго можемо не помічати необхідність змін. Нерідко це серйозно впливає на відчуття комфорту і душевний спокій членів сім'ї. Тому так важливо вчасно зрозуміти, що пора приступати до робіт.

 

DOM.RIA.com