Знайомимося з історичними будівлями Івано-Франківська. Станиславська лазня


Саме на вулиці Низовій, що за Австрії носила ім’я цісаря Фердинанда, розташовується перша у Станиславові лазня. Так, саме та лазня, що досі працює та є найстарішою в Україні.

 

Дату її побудови у своїй «Історії окружного міста Станиславова в Галичині в 1847р.» оприлюднив тутешній літописець М. Грибович.

 

«Також гідна уваги парова купальня з ваннами, збудована та відкрита в 1845 році при вулиці Фердинанда, великим коштом і вигодою, бо коштував той заклад 16 000 флоринів. Зараз він слугує потребам громадськості, і кожний городянин за невелику плату може скористатися послугами тієї купальні».

 

В листопаді 1905 року лазня відкрилася після ремонту, проведеного новим власником – якимось С. Вайсом. А перед тим заклад належав одному з найвидатніших представників української громади міста Іванові Яхну, співзасновникові місцевих осередків «Просвіти» та «Руської бесіди». Не випадково саме у почекальні цієї лазні Іван Франко з Михайлом Павликом на Зелені свята 1892 року провели віче місцевих радикалів (використовувати для зборів інші приміщення, зокрема, розташовану поруч ресторацію при броварні Седельмайєра, заборонила тутешня влада).

 

 https://pp.vk.me/c837727/v837727767/27df3/BE9-fV_t2JI.jpg

 

Парна працювала щодня, крім понеділка, ванни опалювались щоденно і, якщо вірити тодішній рекламі, «були дуже комфортними». Цю лазню у місті називали «турецькою» – на відміну від «римської», розташованої на вулиці Третього Травня (нині – вулиця Грушевського).

 

Дивовижно, але заклад, заснований Францішеком Гуравським понад 170 років тому, працює в Івано-Франківську дотепер у тому ж давньому приміщенні, залишаючись при цьому чи не єдиною в місті громадською лазнею.

 

за матеріалами Репортер і Збруч