Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: парк культури та відпочинку ім. Т. Шевченка

Від 1945 парк має ім’я Т. Шевченка. До нього приєднали колишній парк Ромашкана, площа збільшилася до 25 га.

1949 здійснена значна реконструкція коштом 300 тисяч радянських карбованців. Була зведена літня естрада на 600 місць, на початку головної алеї збудований фонтан, проведена радіофікація, відремонтовані існуючі споруди. Вздовж алей встановили скульптури радянських вождів і героїв німецько-радянської війни.

 

Вони були виготовлені з недовговічних матеріалів, не мали художньої вартості і забрані звідси ще до проголошення незалежності України. Зберігся тільки пам’ятник Т. Шевченкові на одній з бічних алей, поставлений 1952.

 

У 1950-х рр. існувала традиція щороку проводити обласні сільськогосподарські виставки. Для їх головного павільйону спорудили оригінальний дерев’яний будинок у гуцульському стилі. Позаду нього були зведені павільйони районів.

 

 

Тепер в одному з них міститься дирекція парку, в інших – торговельні заклади та підсобні приміщення.Працею кількох поколінь у парку сформований оригінальний зелений масив, де милують око майже 6,3 тисяч дерев і 2,2 тисячі декоративних чагарників.

 

Серед них до 20 видів – екзоти. Бачимо тут платан, гінгко, тюльпанове дерево, бархат амурський, тую й чимало інших. Парк має свої непрості проблеми. Значна кількість дерев, у першу чергу лип, старші від нормативного віку. В той же час, згідно з існуючими нормами, густота насаджень повинна бути не більше 200 дерев на гектар, а в парку вона сильно перевищена. Порівняно мало дерев цінних декоративних порід.

 

На протилежному боці вул. Гетьмана Мазепи, на болотистій околиці міста, де протікали численні притоки р. Бистриці-Солотвинської, методом народної будови було споруджене міське озеро.

 

 

Воно відкрите 12 червня 1955. Вода слабопротічна, регулюється шлюзами. Довжина до 1 км, ширина 300–400 м, площа водного дзеркала 38 га.

 

На березі обладнані пляжі, човнова й рятувальна станції. В результаті до парку додалось ще 38 га водної поверхні і 9 га зелених насаджень. Асфальтована алея довкола озера – улюблене місце для тренувань спортсменів і лікувального бігу аматорів.

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 123-124.