Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Будинок Кароля Драчинського

Великий триповерховий будинок – це найстаріший корпус школи № 3, що на Франка.

Про пана Кароля інформації мало. Народився у 1831-му, був римо-католиком, у паперах фігурує як «власник реальності», тобто нерухомості. Мав дружину Францішку, молодшу від нього на 10 років.

 

Газета «Кур’єр Станиславівський» за 5 травня 1907 року повідомляє, що Драчинський взявся до будови двох триповерхових кам’яниць по вулиці Камінського (Франка).

 

Схоже, в нього ще залишалося доста землі, оскільки у квітні наступного року він взяв участь у конкурсі ділянок під будівництво Другої польської гімназії. Комісія його землю забракувала: «ґрунт низько положений, багнистий, неможливо прокласти каналізацію». Але невдачу в одній справі компенсував успіх в іншій. Новозбудовану кам’яницю на Камінського купили сестри-уршулянки, які у вересні 1908-го відкрили там жіночу школу і ліцей.

Після Другої світової у колишньому ліцеї сестер-уршулянок відкрилась російськомовна школа № 3. За традицією, туди віддавали своїх дітей військові. А оскільки місто було нашпиговане військовими частинами, дуже скоро став відчуватись брак вільних місць. Тому в 1963 році зліва від головного корпусу добудували крило, де розмістилися початкові класи, фізичні лабораторії, навчальні майстерні та новий спортзал.

 

Проект виконав місцевий архітектор Степан Валевський. Це була одна з його перших робіт. Згодом він створить багато цікавих будинків у місті та області, а за базу відпочинку «Карпати», що в Яремче, отримає державну премію у галузі архітектури за 1999 рік.