Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Вірменська церква. ФОТО

На розі з вул. Мельничука, поблизу пл. Ринок. Збудована в історичному центрі міста на місці первісного дерев’яного храму, заснованого 1664 коштом вірменських родин за ініціативою Я. Манугєвича.

До оригінального способу помогти у її зведенні вдався власник міста Ю. Потоцький. Він у 1748 зобов’язав єврейський кагал до кінця будови щороку видавати 1000 злотих на руки вірменського священика.

 

Церква освячена 22 серпня 1773, вже під австрійським пануванням, архієпископом Я. Августиновичем під назвою Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

 

Перші відомі перебудови проведені в 1811 та 1829. Під час пожежі 1868 споруда була сильно пошкоджена. Після невдалої реставрації 1869 її вигляд дуже змінився.Ще одне відновлення церкви проведене в 1919–30 рр.

 

 

Церква споруджена у стилі зрілого бароко. Має вигляд цегляної тринефної базиліки з трансептом. Середній неф і трансепт однакової висоти, бічні нефи значно нижчі. Головний фасад увігнутий, з трикутним фронтоном, фланкований двома круглими вежами. Парадності йому надає модифікований грецький портал.

 

Споруда горизонтально розділена профілюючим розкрепованим карнизом, по периметру розчленована пілястрами іонічного ордеру.

 

Перекрита півциркульним склепінням, центральний об’єм – куполом без барабана, що спирається на стовпи з допомогою підпружних арок та парусів. В оформленні інтер’єру використаний іонічний ордер.

 

У часи панування комуністичного атеїзму храм у 1960-х рр. закрили, він використовувався як художня майстерня. У 1962–65 рр. у задніх приміщеннях мешкав художник-дисидент, майбутній лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка Опанас Заливаха (1925–2007), тут був заарештований.

 

Після ремонту 1970 у церкві відкрили музей історії релігії та атеїзму. У 1990 храм повернули віруючим. Нині тут Свято-Покровський катедральний собор Української автокефальної православної церкви. Праворуч від входу 13 грудня 1999 відкрито й освячено меморіальну дошку Мстиславу (справж. – Степан Скрипник; 1898–1993) – Патріархові УАПЦ, церковному і громадському діячеві, племінникові С. Петлюри.

 


 

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 13-17.