Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Редакція першої міської газети

Будинок знаходиться у центральній частині міста, по вули Січових Стрільців, 16, на червоній лінії забудови, впритул до сусідніх будинків.

Споруда зведена у стилі класицизм раніше мала два поверхи з чотириколонним портиком, що виступав за лінію забудови.

 

У 1908–1910 рр. новий власник О. Єґер провів перебудову кам’яниці, в результаті якої з’явився третій поверх, але портик зник. Фасад був оформлений у стилі поміркованої сецесії.

 

Під час революційних подій 1848 р. в цьому будинку містилася редакція першої в місті газети «Dziennik stanislawowski», випуск якої організували польські демократи Є. Рильський та Я. Валігурський. Після перебудови 1908–1910 рр. будинок почав використовуватись як дохідний.

 

 

Перший поверх зайняли винний бар домовласника, українська книгарня, фотоательє «Рембрандт». У тильних приміщеннях розмістився другий у місті кінотеатр «Олімпія». Верхні поверхи віддали під готель «Габсбург» (пізніше «Краківський») та Авансовий банк (до 1914 р.).

 

У 1930-х рр. тут був відомий магазин «Окуляріум» (оптика, електро- та радіотовари), частину приміщень віддали під квартири. До 1990-х рр. у будинку діяв кінотеатр, названий після війни іменем Т. Шевченка.

 

за матеріалами звіду пам’яток Івано-Франківської області