Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Радіозавод

У Пасічній важко не помітити громаду радіозаводу. До речі, ця споруда є найвищою у Франківську, якщо рахувати від рівня моря.

Побудова заводу пов’язана із цікавою історією. Питання його будівництва виникло на початку 1970-х років.

 

При чому мова йшла не лише про радіозавод — поруч мали збудувати цілий мікрорайон для його працівників, з магазинами, школами, дитячими садочками та іншою інфраструктурою.

 

Розглядали два місця — власне, Пасічну та земельну ділянку поблизу злиття двох Бистриць.

 

Останнє місце було не найкращім через болотисті ґрунти, відсутність під’їзних шляхів та віддаленість від міських комунікацій. Ділянка в Пасічній — і ближче, і краще. Але було одне «але».



На тій самій «найвищій відмітці над рівнем моря» стояла метеостанція, і найкращого місця для неї годі було придумати. Саме через неї на оперативній нараді в обкомі почали схилятись до думки про будівництво заводу та мікрорайону у заболоченій місцевості біля річок.



Натомість, уже перед голосуванням попросив слова тодішній начальник держархітектурної інспекції Володимир Куліш. Він рішуче виступив проти, перелічив усі недоліки обраної ділянки та переваги пасічнянських пагорбів. Але найвагомішою стала його остання фраза: «Якщо знести оту метеостанцію, то погода у Івано-Франківську не зміниться!».


Напевно, з цим аргументом важко було сперечатись, і незабаром у Пасічній почалось будівництво радіозаводу.

 

Іван Бондарев, газета «Репортер»