Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Будинок польського товариства «Сокіл». Фото

Будинок польського товариства «Сокіл»знаходиться у центральній частині міста, в межах історичного ядра, на червоній лінії забудови.

Польське культурно-спортивне товариство «Сокіл» створене в місті у 1884. Його члени дбали про своє культурне і фізичне вдосконалення, пропаґували полонізаторські ідеї, ворожі українському населенню.

 

14 вересня 1893 товариство домоглося від ради міста виділення йому під забудову частини подвір’я школи ім. Міцкевича (нині пл. Міцкевича, 3).

 

На кращий проект був оголошений конкурс, у якому переміг краківський архітектор К. Заремба. Технічне керівництво будовою здійснював інженер Р. Хлібовський.

 

 

Будова тривала трохи більше року, її вартість становила 80 000 корон. Відкриття відбулося 22 вересня 1895. Закінченого вигляду будинок набрав у 1905.

 

У лютому 1927 в приміщенні сталася сильна пожежа. Шкода оцінювалась у 200 000 злотих. В 1929 споруду відбудували, а в її тилу спорудили кінотеатр «Тон» (нині «Люм’єр»). Від серпня 1945 в будівлі міститься обласна бібліотека для дітей.

 

Будинок у стилі історизму, двоповерховий, цегляний, тинькований. У плані майже квадратний, з двома фасадами, однією з торцевих стін прилягає до будинку № 1. Дах двосхилий, зі слуховими вікнами, критий черепицею. Розвинутий триярусний декоративний фронтон був увінчаний скульптурним зображенням польського орла (не збереглося). Фриз вирішений як аркатура з колонками.

 

Перекриття у вестибюлі парусне, з розписами на теми дитячих казок (худ. Я. Соколан, 1984). Оригінальності будинкові надає кругла вежа, що прилягає до його наріжної частини. Вона триярусна, з витягнутими півциркульними вікнами й конічним верхом, покритим листовим залізом. Завершена флюгером.

 


 

за матеріалами ЗПІК ІФ