Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Бізнес-центр «Київ» (готель «Уніон»)

Бізнес-центр «Київ» (колишній готель «Уніон», потім готель «Київ»), — перша п’ятиповерхова будівля міста, знаходиться на розі вулиці Незалежності та Вічевого майдану (адреса — вул. Незалежності, 4).

Назва залишилася від готелю, що розміщувався тут за радянської влади. Кам’яниця споруджена у 1912 році Станіславом Хованцем, її автором був архітектор — Ф. Януш.

Фігури на фасаді виконані М. Антоняком. У будівлі однакові фасади з вул. Незалежності та із Вічевого майдану. Високотехнологічний готель одразу мав ліфт, центральне опалення і незалежну електростанцію.

Сам Хованець був власником найбільшої в місті друкарні, співвласником міської газети «Кур’єр Станіславівський», директором ощадної каси. До зведення кам’яниці друкарня базувалась на вул. Бельведерській, 8.

Звідти власник переніс її у підвал новозбудованої кам’яниці. Хованець відкрив також літографічну майстерню, де друкував фотографії, поштівки, карти, календарі. Перший поверх, як, і сьогодні, займали крамниці. Готель містився на верхніх поверхах.

Він залишався найбільшим у місті, поки не збудували готель «Надія». Зараз верхні поверхи займають офіси бізнес-структур.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Ivano-FRANKIVSK_%286%29.jpg