Жодних благодійних фондів: Марцінків хоче, аби Палац Потоцьких передали у власність міста без участі посередників

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків уже мав попередню бесіду із власником комплексу Олегом Бахматюком та запропонував йому передати Палац Потоцьких виключно у власність громади міста.

Про це йдеться у заяві мера, опублікованій на його офіційній сторінці у мережі Фейсбук.

 

Руслан Марцінків доручив департаменту правової політики підготувати відповідне рішення на наступну сесії міської ради. При цьому очільник міста відкидає участь у переговорах громадських об’єднань.

 

«Не може йти мова про жодні громадські організації та благодійні фонди. Тому дав доручення департаменту правової політики підготувати відповідне рішення на наступну сесії міської ради. Треба докласти максимальних зусиль, аби палац передали у власність громади Івано-Франківська. Ми можемо вдихнути нове життя у стару резиденцію Потоцьких. І він стане однією з головних туристичних принад Івано-Франківська», - заявив міський голова.

 

Нагадаємо, у травні, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук заявив, що власник палацу Потоцьких, мільярдер Олег Бахматюк, готовий передати увесь комплекс місту «за цілком символічні гроші». При цьому стоїть умова - на території комплексу ніякого будівництва.

 

Палац Потоцьких – це пам’ятка архітектури XVII століття, що знаходиться у центрі Івано-Франківська. У 2005 році комплекс передали у приватні руки, відтоді територія стоїть пусткою. У 2013 році вдалося відреставрувати старовинну браму, а ще за кілька років волонтери провели першу толоку. Минулого року територія палацу стала однієї із локацій під час мистецького фестивалю «Порто Франко GogolFest», а цьогоріч франківців допустили до однієї із споруд комплексу - колишнього хірургічного корпусу.

 

Ще в 2015 році було створено благодійний фонд «Комплекс палацу Станіслава Потоцького з брамами», який очолив директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський. Серед співзасновників фонду числиться керівник ГО «Поступовий гурт франківців» Сергія Адамовича та архітектор Володимир Гайдар.

 

Останній заявляв, що після цьогорічного фестивалю «Порто Франко» організація розпочне перемовини із власником комплексу аби передати на благодійний фонд хоча би хірургічний корпус. Мовляв, це дозволить залучити міжнародні гранти та інвесторів, які працюють із громадськими об’єднаннями. Саму ж будівлю планують використовувати виключно у мистецькому плані.  

 

Та поки вирішується юридичний аспект питання, територія палацу Потоцьких пустує, а старі будівлі нещадно руйнуються.