Житлові нормативи і обмеження за ціною: в Україні хочуть змінити програму "Доступне житло"

Зубко впевнений, що сьогоднішні правила заважають ефективності державної програми

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запропонувало переглянути програму "Доступне житло" і подібні до неї державні проекти, щоб їх реалізація стала ефективною.

 

Про це в своєму блозі для сайту "Сьогодні" повідомив глава відомства, віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.

 

"Сьогодні ці програми не відповідають вимогам часу і не задовольняють потреби тих, хто дійсно потребує вирішення житлового питання. А це, в першу чергу, молодь, учасники АТО, внутрішнє переміщені особи", – зазначив Зубко.

 

В першу чергу, міністерство пропонує встановити чіткі житлові нормативи для тих, кому потрібні квартири.

 

"Якщо людина вкрай потребує житла, то вона може вибрати невелике і недороге. А головне – доступне. І таким чином можна прибрати з переліку заявників забезпечених людей, які, отримуючи компенсацію від держави на нормативну площу, купують велику квартиру за ціною 24-25 тис. грн за квадратний метр", – пояснив Зубко.

 

Він уточнив, що Мінрегіонбуд пропонує встановити такий норматив загальної площі житла, яке може бути прокредитоване державою: до 21 метра квадратного на одного члена сім'ї, та додатково 10,5 квадратних метрів на сім'ю. Виходить, що на сім'ю з двох осіб це буде квартира площею 52,5 кв. м.

 

Крім того, планується ввести обмеження на вартість квадратного метра такого житла.

 

Міністерство пропонує також знизити середньомісячний рівень доходів сім'ї, яка має право на держпідтримку: з п'яти до трьох розмірів середньомісячної заробітної плати в підрахунку на душу населення відповідно до регіону.