Квартири дозволили вибирати: Кабмін затвердив нові правила програми "Доступне житло"

Близько 300 сімей до кінця року зможуть стати учасниками програми і придбати житло.

Кабінет міністрів 10 жовтня вніс зміни в порядок надання державної підтримки та забезпечення доступним житлом (т.зв. програма "Доступне житло") – зокрема, дозволив заявникам самостійно вибирати житло в межах встановлених цін і площі в залежності від кількості членів сім'ї.

 

"За програмами доступного житла для всіх українських громадян ми забезпечимо 30% компенсації вартості квартири, в тому числі не тільки за рахунок держбюджету, а й місцевих бюджетів. Це стосується і внутрішньо переміщених осіб, і воїнів АТО – для них ми збільшуємо компенсацію до 50%", – описав інші правки прем'єр-міністр Володимир Гройсман

 

Розмір державної підтримки розраховується з урахуванням площі квартири: 21 кв. м загальної площі на 1 людину + 10,5 кв. м на сім'ю. Новий порядок також вводить заборону на продаж квартири, отриману за програмою доступного житла, протягом трьох років.

 

Відповідно до змін, знижується максимальний рівень доходів для учасників програми: не більше трикратного розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні.

 

"Цією постановою ми вирішуємо питання справедливого обсягу розподілу між регіонами – за кількістю населення, а не поданих заяв. На жаль, за такою програмою компенсацію отримували лише Київ і область, але ж в житло потребують і в інших областях", – зазначив міністр регіонального розвитку , будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

 

Також Зубко повідомив, що новий порядок передбачає можливість самостійного вибору заявником житла, яке він купуватиме.

 

Інтерфакс-Україна