Збереження архітектурної спадщини Івано-Франківська: здобутки й хиби

Збереження історичної пам’яті жителів міста і краю, великою мірою залежить від виявлення, взяття під охорону, підтримання в належному стані, реставрації архітектурних пам’яток, що дійшли до нас.

Відповідальний секретар міської ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Василь Романюк, у коментарі газеті Галичина, розповів про долю архітектурних пам'яток Івано-Франківська.

 

"Завдяки громадянській активності, ініціативі членів міської організації нашого товариства, упродовж півстоліття врятовано сотні старих пам’яток, збудовано і нові пам’ятники, встановлено пам’ятні дошки, які увічнюють визначні історичні місця та події, відомих іванофранківців.", - сказав Василь Романюк.

 

Також він наголосив, що хоч громадськість і опікується охороною пам'яток, але важливість збереження пам'яток історії та культури недооцінюють:

 

"Можу не без задоволення констатувати, що на сьогодні в місті немає жодної пам’ятки, долею якої не опікувалась би громадськість. Попри нинішні негаразди маємо всі підстави сподіватися й на подальші відрадні зрушення в пам’яткоохоронній роботі. Одначе поряд із прикладами, коли серед юних і дорослих формують відповідальне ставлення до збереження пам’яток і дбають про їх охорону та реставрацію, існують недопрацювання і хиби в цій справі. Вже багато років активно пропагують пам’ятки історії та культури, створили  тут громадські музеї та музейні кімнати вчителі і старшокласники загальноосвітніх шкіл №1, 10, 12, 13, 18, школи-ліцею №23 Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Української гімназії №1, коледжу фізичного виховання, то важливість цієї справи недооцінюють у деяких інших освітніх закладах."