В українців заборонили забирати іпотечне житло

У іпотечних позичальників не зможуть забрати житло, яке в 2013-2014 роках було переоформлено з банків-кредиторів на треті структури – факторингові компанії.

Відповідну постанову нещодавно виніс Вищий адміністративний суд України, розглядаючи справу № К/800/10620/16.

ВАСУ встановив незаконність переоформлення договору іпотеки на нового іпотекодержателя за десятками тисяч проданих Сведбанком кредитів. Таким чином подальші переоформлення права власності на дані об’єкти нерухомості є незаконними. Підставою для такого рішення стало те, що дії нотаріуса щодо прийняття рішення про держреєстрацію права власності, яке виникає на підставі договору іпотеки (що містять застереження про задоволення вимог іпотекодержателя), були протиправними. Все через відсутність у нотаріуса повноважень щодо прийняття рішення про державну реєстрацію права власності без вчинення нотаріальної дії з майном”, – пояснив старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

Також у постанові ВАСУ звернуто увагу на те, що наявність в реєстрі будь-якої заборони на відчуження майна є перешкодою для переоформлення іпотеки на нового іпотекодержателя, що не було враховано нотаріусом, який оформлював угоду”, – зазначив Кравець.

Юристи кажуть, що річ у нормативних змінах, які відбулися в нашій країні.

До 2015 р. нотаріуси не мали права оформляти перехід права власності на предмет іпотеки (на закладене житло), не оформлюючи перехід права вимоги за самим іпотечним кредитом. Тим більше робити це без відповідного рішення суду. Тобто юристи, які в 2013-2014 роки активно переоформляли іпотечні кредити, допустили помилки, і тепер у позичальників є всі підстави оскаржити відбирання їх житла”, – запевнив керуючий партнер ЮФ “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв.

Постанова ВАСУ змусить фінансистів, які неправильно переоформили куплені іпотечні кредити, йти на поступки позичальникам, вважають експерти.

Наприклад, домовлятися про пільгові реструктуризації позик або списувати людям частину заборгованості.

 
За матеріалами УБР