Як зігрітися в квартирі

Причинами найбільших тепловтрат в оселях експерти називають вікна двері зі шпаринами, холодні стіни будинків, необладнані підвали і дахи та застарілі тепло-комунікації.

Тепло тікає і не повертається

За підрахунками директора однієї зі столичних ремонтно-будівельних компаній Івана Руденка, встановлення нових енергоефективних вікон дозволить зменшити втрати тепла на більше ніж 30%.

При заміні вікон керівник проектів Європейської комісії "Угода мерів Схід" Святослав Павлюк радить звертати увагу на відкоси по зовнішній стороні будинку – вони мають бути утеплені.

"Через те, що рами у пластикових вікон є тоненькими, вмикається термічний місток і багато тепла тікає навколо рами через стіну", - каже експерт.

Також експерти з енергозбереження зауважують, що багато тепла втрачається через відкриті двері в під’їздах і радять обладнати їх приладами для закриття.

За підрахунками експертів, утеплення вікон і дверей та інші заходи теплоізоляції дозволить підняти температуру в приміщенні на 4-5 градусів.

Одним з таких заходів називають встановлення теплозахисного екрану за батареєю – зі спіненого полістиролу, чи спіненого поліетилену та алюмінієвої фольги.

"Це матиме ефект. Я перевіряв це з термовізором - температура у тому місці, де стоїть екран, і де він не стоїть, відрізняється на 2-6 градуси. Таким чином, менше тепла втікає за стіну", - каже пан Павлюк.

Для більшої ефективної роботи самих батарей, Іван Руденко радить замінити чавунні батареї на біметалеві з алюмінію і сталі. "Чавун важко гріється, але довго тримає тепло. Такі батареї нагріти буде дуже важко. Також можна встановити додаткову секцію радіаторів", - каже він.

Щодо більшої ефективності обігріву приміщення батарей є ще кілька простих правил, які оприлюднила організація USAID в рамках інформаційної кампанії з енергозбереження – так, підраховано, що декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла кімнати, а тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша. Тому краще обійтись без декору батарей і при будівництві не ховати їх у нішах.

При цьому батареї з гладкою поверхнею підвищують тепловіддачу на 10%, а найкраще тепло віддає темно-коричневий колір.

При довгих шторах близько 20% тепла йде на обігрів стіни, а не кімнати – тому краще мати короткі штори. Узимку через скло втрачається 4-10% тепла - тому краще на ніч закривати вікна короткими шторами.

Водночас, на думку президента Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олега Козачука, ефективна система вентиляції також мінімізує втрати теплоенергії – при нормальному функціонуванні системі вентиляції не потрібно буде відкривати вікна, щоб провітрити приміщення.

"Не можна перетворювати квартиру на термос. Потрібно прорахувати всі заходи по вентиляції і по кондиціювання, для того, щоб у приміщенні був нормальний режим температури і вологості", - зазначає експерт.

Утеплюємо стіни

В якості наступного кроку з теплоізоляції експерти радять утеплювати фасади будинків пінопластом, чи мінеральною ватою. Разом з тим радять утеплювати будинок комплексно, а не кожну квартиру окремо.

"Якщо утеплити весь під’їзд, то буде набагато тепліше, ніж коли утепляють лише одну квартиру. Після зовнішнього утеплення в квартирі стає на 4-5 градусів тепліше", - розповідає Олександр Альбіт засновник і директор компанії, яка займається утепленням приміщень у Києві.

В Києві ціни на утеплення фасадів варіюються від 350 грн. за квадратний метр і вище. За порадами експерта, при виборі компанії, яка займатиметься утепленням, варто звернути на її документи – мають бути ліцензії на проведення робіт підвищеної небезпеки, а матеріали, які при цьому використовуються, мають бути сертифіковані.

При цьому експерти не радять утеплювати будинок зсередини. За словами керівника проектів Європейської комісії "Угода мерів Схід" Святослава Павлюка, при утепленні приміщень зсередини за панелями на стінах буде конденсуватися вода, що може призвести до ураження стін грибком. Фасадна стіна при цьому залишатиметься холодною.

Порахувати тепло

Однією з основних проблем енергозбереження в Україні пан Олег Козачук називає проблему з теплорегуляцією. Вирішувати її він пропонує за допомогою встановлення теплових лічильники всюди з погодною регуляцією, які дозволять на 20% скоротити споживання.

"Цей пристрій вимірює температуру повітря ззовні і автоматично регулює подачу тепла у приміщення. Якщо на вулиці тепліше, він подає менше тепла у приміщення", - зазначає експерт.

Їх встановлюють як у приватних, так і в багатоквартирних будинках. Встановлення такого пристрою у багатоквартирному будинку може обійтися у 150-300 тис. грн. При цьому, за словами експерта, окупитися він може за два роки.

Попри всі негаразди центральним опаленням багато українців сподіваються гріти оселі взимку електроприладами. Ще влітку в будівельних супермаркетах Києва спостерігався дефіцит бойлерів і деяких видів обігрівачів.

Разом з тим, експерти попереджають - електромережі можуть не витримати навантаження при масовому користуванні обігрівачами.

Керівник Бюро комплексного аналізу і прогнозування Сергій Дяченко зазначає, що хоча електромережі в Україні не в такому поганому стані, як прийнято говорити, але при великому навантаженні спрацьовуватиме автоматичне відключення.

"Згоріти мережам не дадуть, просто будуть неприємні моменти з відключенням електроенергії", - зазначає він.

При цьому експерт все ж радить запастись електронними приладами для обігріву приміщень, проте вмикати їх не у час пік з 19:00 до 22:00 ввечері, та з 7:00 до 9:00 зранку, а раніше, або пізніше.

"Можна розраховувати на електроприлади, як спосіб обігріву, але використовувати їх не в години пік. Наприклад, бойлери можна вмикати заздалегідь за допомогою таймерів. Вночі нам немає, куди діти електроенергію атомних електростанцій", - зазначає пан пан Дяченко.

bbc.com