Як захистити будинок від вірусів: ТОП-6 правил прибирання


Прибирання під час карантину мало чим відрізняється від звичайного.

 

Основними відмінностями можна назвати:

 

  • 1) більшу увагу дезінфекції;
  • 2) додаткове очищення поверхонь;
  • 3) акцент на очищення повітря.

Крім того, як і завжди важливо пам'ятати про особисту гігієну. Розглянемо більш детально шість правил прибирання будинку, які допоможуть захистити сім'ю від вірусів.

 

Уборка в доме

Правило 1. Спочатку прибирання – потім дезінфекція

Прибирання – це необхідна частина нашого повсякденного життя. І вона набагато важливіше дезінфекції. Оскільки якщо поверхні залишаються брудні, дезінфекційні засоби будуть менш ефективними.

 

Тому спочатку необхідно очистити поверхню, прибравши з неї бруд, а тільки потім переходити до дезінфекції, знижуючи ризик розповсюдження інфекції.

 

Сам процес прибирання житла варто почати з далеких кімнат і верхніх площин, поступово переходячи вниз і ближче до виходу квартири. Так, якщо кухня – найдальше приміщення, варто почати з нього, поступово виходячи до передпокою.

 

 
Якщо мова йде про генеральне прибирання, то буде не зайвим зняти весь текстиль (штори, покривала, килимові покриття) і почистити їх. Не варто також забувати про м'які іграшки і декоративні подушки-думки.

 

На деяких матеріалах віруси можуть жити до кількох діб, зокрема тому обробляти пластикові, скляні та металеві поверхні необхідно особливо ретельно. Дуже важливо витирати пил і обробляти скло в міжкімнатних дверях, люстрах, рамки фотографій і картин. Особливо важливо чистити і обробляти ті місця, до яких найчастіше наближаються члени сім'ї. Такі точки називаються контактними, і для них варто виділити окреме правило.

 

Как убирать в доме при коронавирусе

Правило 2. Обробка контактних точок

Контактні точки – все те, до чого ви доторкаєтеся в будинку. Насамперед мова йде про ті поверхні, які знаходяться ближче до виходу, і яких ви торкаєтеся після повернення додому з вулиці.

 

Серед них:

  • 1) вимикачі;
  • 2) дверні ручки;
  • 3) вішалка;
  • 4) стіл або поличка в передпокої;
  • 5) взуттєвий ріжок;
  • 6) ключі, дармовиси;
  • 7) пляшечки санитайзера та інше.

Как убирать дома во время эпидемии

 

Після повернення додому протріть все, до чого торкалися: дно сумки, її ручки, окуляри, ключницю, пластикові картки та гаманець. Пам'ятайте, що телефон теж потрібно обробляти, але з урахуванням норм і вимог безпеки. Так, виробники окремо нагадують про заборону бризкати антисептик безпосередньо на пристрій і занурювати його у воду.

 

Якщо ви принесли з магазину пакети – ручки і їх дно теж варто обробити антисептиком або відразу ж викинути, перебуваючи в рукавичках. Якщо ви використовуєте тканинну сумку-шоппер, її теж можна обробити антисептиком, кинути в прання або повісити на балконі для ретельного вивітрювання.

 

Крім цього, варто пам'ятати про необхідність обробки змішувачів, кнопки унітазу, комп'ютерної миші і інших поверхонь, до яких ми торкаємося щодня.

 

Щоденна дезінфекція всього будинку – безумовно надлишкова міра, досить ретельно очищати лише контактні точки, які піддаються впливу ззовні.

 

Как стирать белье

Правило 3. Миття взуття та обробка одягу

По поверненню додому з вулиці взуття краще ставити або на певний килимок, або на піддон. Якщо немає можливості зберігати взуття в окремому приміщенні – мийте відразу взуття кожного члена сім'ї, який був на вулиці, використовуючи захисні рукавички.

 

Після миття взуття, обов'язково протріть дезинфекційним розчином підлогу прямо біля вхідних дверей і поряд з місцем, де ви мили взуття, щоб не рознести по дому вуличну грязь. Після того як виллєте воду з відра, прополощете ганчірку для полу або швабру, зніміть рукавички і ретельно вимийте руки.

 

Дезинфекция во время коронавируса

 

Що стосується верхнього одягу – важливо не струшувати його у житловому приміщенні, щоб не розносити пил і частинки грязі по всіх поверхнях. І якщо немає можливості зберігати її в окремому приміщенні, використовуйте відпарювач або, якщо склад тканини таке підтримує – дезінфекційний розчин.

 

Що стосується білизни і повсякденного одягу, їх можна прати на вищих температурах, враховуючи потреби тканин. А також обов'язково мити руки після завантаження білизни в пральну машину.

 

Правило 4. Умивання і обробка рук

Біля кожної раковини в будинку повинно бути облаштовано місце для вмивання.

 

Мити руки необхідно з допомогою мила не менше 20, а краще 30 секунд, особливо у випадках, якщо:

 

  • - чхали, шмаркалися або кашляли;
  • - повернулися з вулиці;
  • - збираєтеся готувати їжу або їсти;
  • - плануєте відвідати вбиральню або після її відвідування.

Досить буде поставити біля кожної раковини рідке мило або покласти брусок твердого (антибактеріальне мило в більшості випадків – надмірна міра) і повісити рушник.

 

Как мыть руки от вирусов

 

Крім того важливо донести важливість вмивання та миття рук для дітей. Для цього можна постаратися зробити процес миття рук більш захопливим. Це стане можливо з допомогою наступних кроків:

  • - Дитина сам вибирає аромат для свого мила.
  • - Ви прикріплюєте біля дзеркала вірші або текст пісеньки, яку необхідно проспівувати протягом рекомендованого часу мити рук.
  • - Якщо дитина не вміє читати – ви допомагаєте йому, проспівуючи з ним разом.
  • - Близько раковини повинна стояти надійна підніжка, яка дає можливість дитині дістатися до мила і води.

Ребенок моет руки

 

Проробивши ці кроки, ви зможете привчити дитину до гігієни та убезпечити її не тільки від вірусної інфекції, але і від багатьох інших інфекцій, що передаються через брудні руки.

 

Правило 5. Правильні засоби для прибирання

 

Для прибирання досить мильного розчину або окремо мила і води. Для дезінфекції поверхонь необхідні спиртові або хлоровмісні засоби. Важливо пам'ятати, що відбілювальні засоби можуть бути занадто абразивними і призвести до непоправних наслідків.

 

Спиртовмісні засоби краще вибирати з вмістом не менш 70% спирту. Хлоровмісні засоби частіше випускаються у вигляді таблеток, гранул та порошків. Сучасним антисептиком на основі хлору вважається гіпохлорит кальцію, який розчиняється у воді. Вміст хлору повинен бути на рівні 50-55%.

 

Обробляти руки дезінфекційними засобами, постійно перебуваючи удома – зайве. Краще скористатися водою і милом, оскільки спирт може занадто сушити шкіру. Крім того після прибирання, впливу мийних засобів або довгого носіння рукавичок, варто змастити руки зволожувальним кремом.

 

Как часто проветривать

 

Правило 6. Чисте повітря

 

Якщо говорити про вірус COVID-19, він передається повітряно-крапельним шляхом, тому особливу увагу варто звернути на повітря, яким дихають члени вашої родини. Для того, щоб прийняти необхідні заходи і постаратися їх убезпечити – потрібно забезпечити чисте повітря у квартирі.

 

Досягти цього можна кількома шляхами:

 

провітрюйте приміщення 5-6 разів протягом дня по 15-20 хвилин. Важливо відкривати вікна в кожній кімнаті. І якщо є можливість – виходити з них на цей час;

замініть фільтри у вентиляції, кондиціонерах або зволожувачах з функцією очищення повітря, якщо у вас є така техніка. Якщо ні – подбайте про необхідний рівень вологості у квартирі;

не нехтуйте вологим прибиранням. З її допомогою ви зменшите кількість частинок пилу, які літають у квартирі.

 

Якщо ви не перебуваєте на карантині – виходьте на свіже повітря, але пам'ятайте про необхідність дотримуватися дистанції від інших людей не менше двох метрів.

 

За матеріалами dom.ria