Як розпізнати підроблені документи на квартиру


Підроблення документів – спосіб шахрайства на ринку нерухомості, що використовується досить рідко, тому покупці переважно не приділяють цьому моменту увагу.

 

Більшість покладається на нотаріусів та рієлторів, які дивляться папери в ході продажу квартири – покупці впевнені, що з ними все гаразд. Але тут не виключений людський фактор та зацікавленість осіб у здійсненні правочину.

 

які документи підробляють для продажу нерухомості

 

Тому буде корисно перевірити документи самому й звернутися за допомогою юриста, якщо це знадобиться.

 

Які документи підробляють

Для махінацій використовують підроблені документи на нерухомість та недійсні папери, що підтверджують особу продавця. В основному підробляють:

 

  • Судові рішення – цей вид підроблених документів шахраї використовують частіше за інші.
  • Документи про право власності – їх можуть використовувати як під час продажу квартири, прикладаючи підроблений паспорт, так і для реєстрації права власності щодо чужої квартири на підставну особу.
  • Документи про приватизацію – можуть бути підроблені на чужу квартиру або з метою виключити з переліку співвласників осіб, які також мають право на частину житла.
 

Додатково до цих документів шахраї прикладають підроблені паспорти, доручення та інші папери.

 

Схеми використання підроблених документів на нерухомість

Підроблені папери використовують у наступних випадках:

 

Продаж чужої квартири

 

Повністю підроблені документи частіше використовують з метою продажу чужого майна. Шахрай надає підготовлений пакет документів на чужу нерухомість і отримує гроші. Обманута сторона далі вже не може зареєструвати на себе право власності – квартира належить іншій особі, яка не має відношення до операції.

 

схеми використання підробних документів на нерухомість

 

Часто об'єктами продажу за підробленими документами виступають квартири літніх, одиноких людей, після смерті яких простіше оформити право власності на підставну особу. Шахраї проводять операцію з продажу, обійшовши законних претендентів на майно. Тому, якщо квартира, що вас цікавить, відноситься до такої нерухомості, перевіряти документи потрібно особливо уважно.

 

Продаж новобудови

Документи підробляють і на новобудови. Шахраї відстежують варіанти нерухомості, які поки що не зареєстровані в реєстрі прав власності. Далі, використовуючи підроблену первинну документацію, вони оформляють квартиру у нотаріуса на підставну особу й продають.

 

У цьому випадку підроблені документи використовують не на самому етапі операції, а щоб оформити право власності. Покупець стикається з тим, що купує квартиру, яка насправді належить іншій особі, що придбала її у забудовника, але поки не оформила право власності. Відстежити таку схему шахрайства можна, перевіривши історію правочинів – забудовник не укладав договір з особою, яка продає квартиру – ці документи підроблені.

 

Обхід обтяжень

Підроблені документи можуть використовувати, коли потрібно прибрати певні моменти, що заважають угоді – в разі реалізації будинків та квартир з обтяженнями, нерухомості, приватизованої з порушенням порядку. Іноді з такими документами продають квартиру без згоди сторони, яка має відношення до об'єкта.

 

 

У такому випадку документ може бути підроблений частково – бланк, номера, підписи та печатки тут можуть бути справжні, а вміст – скориговано.

 

Як відрізнити справжні документи від підробки під час купівлі квартири

Перше, що має насторожити з приводу підроблених документів – невідповідне оформлення.

 

як відрізники справжні документи від підробки в разі купівлі нерухомости

 

Огляньте папери:

  • наявність необхідних водяних знаків, печаток, штампів;
  • бланки документів повинні бути правильного розміру;
  • відсутність ознак коригування даних у документі, все вписано чисто та охайно;
  • правильне скріплення аркушів;
  • повні дані та їх відповідність інформації з реєстрів;
  • наявність всіх підписів;
  • відповідність терміну дії паперів;
  • правильний формат фотографій та їх акуратне розташування.

 

Якщо помітили хоча б одну із цих ознак підробки документа, варто провести більш детальний аналіз, звернутися за допомогою до юриста. За наявності наочних ознак підробки спеціаліст за зовнішнім виглядом визначить і підтвердить це.

 

Поцікавтеся у продавця детальною історією квартири, як, коли, кому переходили права на неї – все це можна відстежити й перевірити. Особливо важливо проаналізувати юридичні операції, які здійснювалися впродовж останніх трьох років – це термін позовної давності. Цей період вивчіть особливо уважно.

 

За можливості проаналізуйте історію нерухомості як можна глибше, переконайтеся в тому, що відносно неї не було спірних або незаконних операцій з відчуження, реконструкції, перепланування. Перевірити історію також допоможе юрист.

 

Сервіси для перевірки справжності документів

Більшість документів можна перевірити на справжність ще й за допомогою спеціальних сервісів, серед яких:

 

онлайн сервіси для перевірки документів на нерухомість

  • Єдиний держреєстр судових рішень – сюди внесені всі рішення, видані після 1 липня 2004 року. Якщо рішення датується терміном до цієї дати, і ви засумнівалися в його справжності, перевірте документ у юриста.
  • Реєстр прав на нерухоме майно – тут можна переглянути інформацію про зареєстровані майнові права на будинок, квартиру. Дані документа, наданого продавцем, повинні відповідати інформації з реєстру. Якщо сервіс не знаходить документ за номером – це також вказує на підробку.
  • Державний земкадастр – за допомогою сервісу можна перевірити витяги з Держреєстру, видані сертифікованими інженерами-землевпорядниками. Доступно без реєстрації.

Є й окремий сервіс перевірки недійсних документів. Тут зареєстровані втрачені, викрадені паспорти, посвідки на тимчасове проживання. Можливо шахраї використовують чужий паспорт, під який зроблені документи на квартиру. Якщо це так, є велика ймовірність, що документ вже внесено в базу сервісу.

 

Іноді підроблені документи не можуть відрізнити навіть експерти, тому комплексний аналіз, в тому числі за реєстрами, допоможе виключити ймовірність придбання квартири у шахраїв.

 

dom.ria.com