Шахраї на ринку нерухомості: як убезпечити себе в 2020 році


Ринок нерухомості – один з найбільш привабливих для різного роду шахраїв. Які схеми обману покупців та інвесторів використовують в 2020 році і як себе убезпечити, дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

 

Шахрайські схеми на ринку нерухомості

 

Більшість незаконних схем на ринку нерухомості пов'язане з підробкою документів.

 

«Це може бути продаж квартир по підробленої довіреності. Аферисти вишукують залишені надовго квартири, перереєстрували їх на підставних осіб, а потім вже «продають» чесним покупцям. Найбільш ризикованими є операції, предметом яких є нерухомість, не внесена до Реєстру речових прав. Інформація з даного реєстру публічна і якщо ви не знаходите в ньому квартиру, яку плануєте придбати - вас це має насторожити. Таке житло часто є предметом шахрайства, так як перевірити підроблені правовстановлюючі документи складніше», – каже Анжеліка Отюськая, старший юрист PRAVO GARANT.

 

Переоформлення права власності може відбуватися і за допомогою «чорного» нотаріуса або реєстратора, які здійснюють реєстрацію навіть без наявності необхідних документів. Тому не зайвим буде перевірити того, у кого буде проходити операція.

 

«На вторинному ринку продажу житлової нерухомості процедури реєстрації та переоформлення прав вже на досить високому рівні в Україні. Найчастіше досить переконатися, що житло знаходиться у власності продавця тривалий час, перевірити наявність згоди подружжя і інших можливих співвласників і відсутність зареєстрованих мешканців, в тому числі малолітніх. Найбільшому ризику боку піддають себе самі і цілком свідомо, коли занижують оцінку і ціну договору купівлі-продажу в спробі заощадити 100-200 доларів США на мито інших і витратах з оформлення. Але потім, в разі можливого розірвання угоди, вони цим самим позбавляють себе можливості довести, скільки саме вони сплатили насправді і зажадати ці кошти назад у недобросовісного продавця. Інша група ризиків пов'язана з тим, що розрахунки переважно залишаються готівкою, та ще й в іноземній валюті, що ще більше знижує можливості покупця відстояти свої фінансові інтереси в можливому суді», – говорить Олександр Бородкін, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», керівник практики «Нерухомість».

 

Також шахраї підробляють паспорта (переклеюють фото), документи про право власності та кілька разів перепродують житло.

 

Олександр Бородкін зазначає, що на ринку оренди житлової нерухомості ціна ризику відносно невисока. Можна навіть говорити, що більше ризикує власник житла, якщо наймач виявиться несумлінним. Зіпсувати знімне житло і його обладнання завжди можна на істотно більшу суму, ніж розмір внесеного завдатку, яким би він не був. Відомі випадки, коли наймач продавав побутову техніку та меблі в орендованій квартирі для того, щоб розплачуватися за житло, а потім з'їжджав, залишаючи ключі у сусіда або консьєржа.

 

«Найбільш відкритим для шахрайських афер залишається ринок первинного житла. Досвід «Еліта-Центр», «Укогрупп», «Укрбуд» і інших забудовників показує, що жоден з нині практикуються способів залучення коштів на етапі будівництва, як прямо передбачених і врегульованих законодавчо, так і всіх інших, жодним чином не гарантує, що будинок буде побудований, зданий в експлуатацію і підключений до інженерних і комунальних мереж постачання; інвестори отримають назад всі свої вкладені гроші в разі зупинки будівництва. Тому цей ринок досі в основному тримається на авторитеті та іміджі окремих забудовників, з одного боку, і відчайдушності, надіях на всесильна держава і природному бажанні населення купити раніше і заощадити більше, з іншого. Поки такий стан справ буде зберігатися, будуть час від часу виникати нечисті на руку або просто недалекоглядні забудовники, не порівнює свої можливості з потребами проекту. Це все при тому, що багато, навіть сусідні з Україною, країни вже давно опікується цими питаннями вирішили або, принаймні, істотно просунулися в цьому напрямку: від повних заборон будь-яких продажів нерухомості до закінчення її будівництва до всіляких обов'язкових банківських гарантій повернення коштів або страховок на випадки зупинки будівництва», – гвооріт пан Бородкін.

 

Як мінімізувати ризики

 

Щоб мінімізувати ризики, потрібно ретельно перевіряти продавців перед операцією в державних реєстрах, в тому числі – в реєстрі судових рішень.

 

За словами Анжеліки Отюської, неофіційні джерела, такі як соціальні мережі, сайти про нерухомість або інші також можуть стати корисним джерелом інформації, яка змусить вас задуматися про чесність такого продавця. Важливо перевірити і сам об'єкт покупки – чи не був він предметом судових розглядів. Має насторожувати часта зміна власників за короткий період.

 

Також можна поговорити з сусідами, які багато можуть розповісти про справжніх власників.