Як українцям придбати нерухомість у Польщі: 4 міфи про кредити на житло

Родина з трьох осіб з сумісним доходом від 5 800 злотих може розраховувати на купівлю житла в кредит на суму від 485 тисяч злотих. На українців у іпотечному кредитуванні розповсюджуються ті ж вимоги, що й на поляків: легальність та стабільність доходів, відсутність протермінованих кредитів та наявність першого внеску

Враховуючи це Побудовано з посилання на Yavp розвіює міфи про кредити для українців на житло в Польщі.

 

Міф 1: Українцям придбати нерухомість у Польщі неможливо

 

2016 року українці придбали в Польщі вдвічі більше нерухомості, аніж німці, які традиційно лідирують серед покупців-іноземців.

 

Кількість придбаних українцями квадратних метрів 2016 року збільшилась на 80 відсотків, з них 30 відсотків - це квартири в столиці. Купували також в інших великих містах: Кракові, Вроцлаві, Гданську, Познані та Лодзі, повідомляється у звіті, оприлюдненому Міністерством Внутрішніх Справ та Адміністрації Польщі.

 

Міф 2: Українцям банки не видають кредитів

 

Одна з найбільших фірм, яка працює в галузі фінансовго посередництва, поділилась даними свого свіжого дослідження про те, як виглядає польський ринок іпотеки сьогодні.

 

Виявилось, що середньостатистична польська родина з трьох осіб, в якій матір та батько працюють, отримують як мінімум середній дохід (наразі це 57 772,06 злотих), може розраховувати на купівлю нерухомості на суму приблизно 485 тисяч злотих. За припущенням, ця родина має стабільний дохід та справно сплачує за іншими банківськими платіжками, тобто має позитивну кредитну історію.

 

Цій умовній родині різні банки можуть надати різні суми позики - від 450 до 650 тисяч злотих строком на 30 років. При цьому в банків нема спеціальних вимог до цивільного позичальника.

 

Безумовно, українцеві доведеться надати трохи більший об'єм документів, аніж власнику польського паспорта. Але це пов'язане, перш за все, із дотриманням законів та забезпеченням фінансових ризиків банку.

 

 

Міф 3: Українцям не надають іпотеки, тому що в них відсутня кредитна історія

В Польщі діє спеціальне бюро, яке відстежує кредитні історії. Деякі польські банки просять іноземців надати виписку з аналогічної установи в країні, звідки приїхав позичальник. В Україні такою діяльністю займається Українське бюро кредитних історій, де можна замовити необхідний документ.

 

Якщо іноземець працює в Польщі декілька років та користується послугами будь-якого місцевого банку (наприклад, має кредитну картку), то це також буде враховуватися під час ухвалення рішення про надання кредиту.

 

Міф 4: Українцям з дозволом на тимчасове проживання іпотечного кредиту не видадуть

 

Реальність така, що головною проблемою в отриманні кредиту може стати зовсім не картка тимчасового перебування, а відсутність необхідної суми на банківському рахунку. Банки вимагають початкового внеску та покриття пов'язаних з угодою витрат на транзакції. Якщо ж говорити про гіпотетичний кредит у 485 тисяч злотих, то сума власного внеску може скласти 100-150 тисяч злотих.

 

Клієнтам потрібні надійні банки, а банки отребують платоспроможних клієнтів. Тож українці, які відповідають усім перерахованим вимогам, можуть сміливо звертатися до фінансових закладів, які надають консультації, або ж іти просто до банку.