Як не потрапити в кредитну пастку: 5 помилок позичальників


Іпотека — зручний фінансовий інструмент, який використовують люди у всьому світі. Проте в Україні такий кредит часто сприймають негативно через непрозорі умови деяких банків та поширені помилки самих позичальників.

 

Помилка 1: недооцінити свою платоспроможність

 

Іпотека — довгостроковий кредит, виплачувати який зазвичай доводиться протягом 10−15 років. І робити це сумлінно і регулярно. Тому тверезу оцінку своєї платоспроможності має здійснити в першу чергу сам позичальник, а не тільки банк. Часто позичальники не враховують усіх витрат. Або применшують їх, плануючи «затягнути паски» та здійснювати лише найнеобхідніші покупки. Проте навряд їм вдасться втілювати такий режим економії протягом 10−15 років.

 

Тому слід також враховувати такі статті витрат: регулярний медичний огляд та витрати на здоров’я; відпустки; заміна або ремонт побутової техніки, автомобіля тощо. Спробуйте спланувати свій бюджет через 5−10 років. Наприклад, як зміняться витрати, коли з’являться діти, коли вони виростуть тощо. Бажано, щоб щомісячний платіж не перевищував 40% від сукупного доходу родини. У разі непередбачуваних подій рекомендується мати фінансову подушку безпеки у розмірі не менше шести платежів за кредитом.

 

Помилка 2: не вивчити деталі кредитної угоди

 

Один з перших факторів, який визначає вартість іпотеки — відсоткова ставка. Проте не слід обирати банк лише за цим показником. Зверніть увагу на всі інші одноразові та періодичні платежі. Кожен з них знайде відображення у кінцевій вартості кредиту для клієнта: нижча процентна ставка не завжди зможе компенсувати вищі витрати на інші комісії та збори. Завжди уважно читайте кредитну угоду та обговоріть із співробітником банку важливі моменти.

 

Важливо дізнатися і порівняти й інші умови угоди — штрафи, обмеження, можливість дострокового погашення тощо. Тому уважно прочитайте кредитну угоду та обговоріть зі співробітником банку такі моменти: 1. Перший внесок. Уточніть його розмір і те, чи дійсно він потрібен.

 

Помилка 3: погодитись на невигідну страховку

 

Страхування заставного майна — одна з умов надання іпотечного кредиту, яка є цілком обґрунтованою. Проте деякі банки вимагають страхувати об'єкт нерухомості через своїх партнерів на дорожчих умовах. Разом з тим деякі банки окрім обов’язкового страхування об'єкта іпотеки можуть вимагати ще й страхування життя. З одного боку, це може виявитися корисним інструментом додаткового захисту як самого позичальника, так і банку. З іншого ж, такий тип страховки має залишатися добровільним й не повинен примусово збільшувати боргове навантаження позичальника.

 

Помилка 4: не продумати найгірші варіанти

 

Не всім подобається думати про негативні сценарії. Проте іпотека — довгостроковий кредит, а в житті трапляються непередбачувані події. Тому до підписання угоди подумайте та спитайте у співробітника банка, що робити, якщо у позичальника трапляються фінансові труднощі: Який штраф, пеня? Чи можливі відстрочки, кредитні канікули? Чи можлива реструктуризація? Чи можна продати предмет застави? Ось, чого не можна робити при форс-мажорних обставинах: уникати спілкування з банком; брати інший кредит; доводити ситуацію до суду.

 

Помилка 5: обрати непрозорий банк

 

Національний банк України вимагає від банків розкривати повну інформацію про свої послуги, що регламентується «Положенням про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг».

 

Однак незважаючи на те, що банки слідують вимогам регулятора, потенційні позичальники не завжди можуть зорієнтуватися у всіх тарифах та зробити зважений вибір. Треба розуміти, що кредитні калькулятори, які представлені на вебсайтах банків, пропонують лише орієнтовний розрахунок й для повноцінної оцінки ефективної ставки треба звертатися до співробітника банку. Також позичальники часто вивчають умови іпотеки лише в тому банку, на картку якого отримують зарплату.

 

Вони розраховують на легке схвалення позики і низьку ставку. Але при такому підході вони втрачають більш вигідні умови. Тому варто розглянути пропозиції в інших банках та варіант переносу відкриття зарплатного рахунку.

 

Вибір надійного фінансового партнера із простими та прозорими умовами — запорука вдалої угоди, яка вбереже позичальника від кредитної пастки.

 

Новое время