Як і коли орендувати квартиру: на українців чекає різке подорожчання

Ціни на оренду житла зростуть влітку, впевнені експерти.

В Україні, згідно з офіційними даними, понад 400 тисяч родин знімають квартири. При цьому за оцінками експертів в великих містах в найманому житлі живе кожен п'ятий. Ріелтори прогнозують: влітку вартість оренди злетить на 20-30%.

 

Сайт "Сегодня" з'ясував, як і чому зміниться вартість оренди для українців і за скільки продаються квартири.

 

Почім квартира

Ситуація на ринку нерухомості – лакмусовий папір для всієї економіки країни, розповідають експерти. Чим багатше українці, тим дорожче квартири. Логіка проста: якщо пропозиція не змінюється, а кількість покупців зростає – ціни повзуть вгору. Ринок рекордно просів 2014-го і досі не піднявся до докризового рівня. Якщо 2013 року українці продали понад 281 тисячу квартир, 2015-го кількість угод скоротилася до 102 тисяч, повідомляє Мін'юст. Драйвером ринку нерухомості залишається Київ, в столиці відбувається кожна десята угода купівлі-продажу.

 

Щоб зацікавити покупця, власникам нерухомості довелося знижувати ціни.

 

"Вторинний ринок прив'язаний до курсу долара. Все просто: курс злетів, українці збідніли. Я пам'ятаю, як квартири простоювали по декілька місяців і більше, поки господарі не наважувалися збити ціни на кілька тисяч доларів. Зараз ціни зростають. Але до 2013-го ще далеко", – розповідає ріелтор Максим Бабуряк.

Як підрахували аналітики одного з порталів нерухомості, середня вартість квартири в Україні (в розрахунок бралися тільки великі міста) – 27 тисяч доларів (трохи більше 729 тисяч гривень). Першість у списку міст з найдорожчими квартирами традиційно займає столиця. Тут середній цінник на однокімнатну квартиру досяг 43 тисяч доларів. Слідом за Києвом – Одеса і Львів.

 

Найдешевший варіант – купити квартиру в споруджуваній багатоповерхівці. При цьому ніхто не може гарантувати, що будинок здадуть в експлуатацію вчасно. Якщо в готовій квартирі квадратний метр коштує 700-1000 доларів (залежно від району і стану квартири), то в новобудові за квадрат можна віддати 400-600 доларів. "Є варіанти ще дешевші, але тоді виникають запитання: чому так дешево? Чи не заощадили на матеріалах? Як довго простоїть такий будинок?" – пояснює експерт.

 

Оренда квартир злетить влітку

Якщо раніше квартира могла простоювати і власники особливо не переживали з цього приводу, розповідає Максим Бабуряк, зараз порожня квартира – розкіш. "Якщо навіть є лічильники на воду, світло і газ: не користуєтеся і платити не потрібно, то за опалення все одно доведеться віддати кілька тисяч гривень", – пояснює експерт ринку нерухомості.

 

"Якщо навіть є лічильники на воду, світло і газ: не користуєтеся і платити не потрібно, то за опалення все одно доведеться віддати кілька тисяч гривень", – пояснює експерт ринку нерухомості.

 

На ринку оренди нерухомість дорожчає приблизно на рівень інфляції. При цьому є "високий сезон" – після новорічних свят і до кінця травня – в цей період ринок "оживає" і квартири дорожчають, і "пік" – наприкінці літа. Коли до великих міст приїжджають іногородні студенти, сезонні робітники – попит зростає і цінники разом з ними. Цього літа, вважає Максим Бабуряк, квартири можуть подорожчати на 20-30%.

 

"До "Євробачення", швидше за все, подорожчають квартири подобово і квартири в центрі міста. Я не думаю, що через цей конкурс якось зміниться вартість житла на Троєщині, наприклад. Це тимчасовий фактор", – зазначає Максим Бабуряк.

 

За рік ціни на оренду квартир в столиці зросли приблизно на 20%.

 

"Якщо брати 2016 рік, відбулося зростання приблизно на 20%. Але точної статистики немає. Це не фондовий ринок, не всі вносять дані до реєстрів. Потрібно розуміти, що на ринок впливає багато факторів. Припустимо, активніше стала економіка. Вже буде зовсім інший попит, або навпаки", – розповідає представник Асоціації ріелторів України Артур Пилипчук.

 

1198696

Фото: архів

За тисячу гривень можна орендувати квартиру в Донецькій або Луганській областях. Від 1500 до 2000 тисяч – в Сумах і Тернополі. Найдорожча оренда в Києві (майже 6000 гривень), Одесі (5257 гривень) і у Львові (понад 4000 гривень). Якщо в січні минулого року однокімнатну квартиру в столиці можна було зняти в середньому за 5453 гривні, то в грудні вартість оренди на 9% збільшилася – до 5985 гривень. Приблизно так само – на 8% – "двушки подорожчали" – з 7908 до 8000 гривень.

 

На ринку оренди нерухомості в столиці можна знайти варіанти всього за три тисячі гривень на місяць. Щоправда, при цьому доведеться жити в квартирі без будь-якого ремонту, або ж платити ще менше, але при цьому робити ремонт самостійно.

 

"Пропонуємо самостійно зробити під себе мінімальний бюджетний ремонт (можливо також використання під офіс) на наступних умовах оренди: оплата (за умови косметичного ремонту) перший рік: 1000 гривень + комуналка, другий рік – 2000 гривень + комуналка. Без проведення ремонту – 3000 гривень + комуналка", – йдеться в оголошенні. Квартира знаходиться неподалік від станції метро "Дорогожичі".

 

За три тисячі гривень також можна знайти гостинку на околиці міста. "Здам однокімнатну гостинку в хорошому стані для дівчини чи жінки. У квартирі є всі необхідні меблі і побутова техніка. Поруч ТЦ "Квадрат". До метро Мінська або Оболонь 10 хвилин проїхати", – йдеться в оголошенні.

 

444238570_2_1000x700_sdaetsya-kvartira-v-novom-dome-mdorogozhichi-fotografii_rev017

Фото: OLX

"За три тисячі гривень можна знайти варіанти. Але це буде екстремально – або жити в квартирі без внутрішньої обробки, або самому робити ремонт. Я нікому не раджу знімати квартиру дешевше 4500-5000 гривень. Якщо дешевше – значить є явні проблеми з житлом", – розповідає Максим Бабуряк.

 

"За три тисячі гривень можна знайти варіанти. Але це буде екстремально – або жити в квартирі без внутрішньої обробки, або самому робити ремонт. Я нікому не раджу знімати квартиру дешевше 4500-5000 гривень. Якщо дешевше – значить є явні проблеми з житлом", – розповідає Максим Бабуряк.

 

На столичному ринку нерухомості є варіанти і для українців з високим достатком. Так, за п'ять тисяч доларів можна зняти квартиру в Печерському районі з загальною площею понад 180 квадратів.

 

420873644_6_1000x700_arenda-kvartiry-ul-lyuteranskaya-28a-bez-komissii-_rev003

Фото: OLX

 
"Свій басейн і спа-зона, фітнес-центр, тенісний корт і дитячий майданчик Просторі апартаменти – три спальні, кухня-вітальня з виходом на терасу, два санвузли, кондиціонування, дві гардеробні кімнати, панорамні вікна, неперевершені краєвиди, дворівневий з паркінг з прямим доступом до ліфта. Поруч ботанічний сад. Виконано сучасний якісний ремонт з використанням натуральних матеріалів. Квартира укомплектована вбудованими меблями і технікою від відомих світових брендів", – йдеться в оголошенні.

 

Як правильно зняти квартиру

Більшість оголошень про оренду житла на популярних сайтах залишають посередники. Гроші за свої послуги ріелтори беруть з квартирантів. У кожному місті діє своя "такса" на брокерські послуги. Наприклад, в Києві допомога ріелтора обійдеться в 50% від місячної оренди квартири, у Львові брокери беруть 100%.

 

Ріелтор зобов'язаний разом з власником показати квартиру, а після оформити договір оренди. Крім цього, до обов'язків брокера входить перевірка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Щоб не попастися на гачок недобросовісним ріелторам.

 

Максим Бабуряк радить:

  • Не платити ріелтору до моменту укладення договору оренди. Якщо агентство вимагає заплатити певну суму коштів ще до моменту укладення договору оренди, впевнений ріелтор, швидше за все такі "брокери" надають інформаційні послуги.
  • Перевіряти документи на право власності. Власник квартири повинен показати документи, що підтверджують право власності на житло, і свій паспорт. Крім того, як радить експерт, в документах на право власності необхідно перевірити, хто ще є власником житла.
  • Обов'язково укласти договір оренди. У договорі, як пояснює ріелтор Юрій Стажнюк, повинні бути вказані правильні паспортні дані власника квартири, адресу самої квартири і дані квартиранта.
  • Шукати перевіреного ріелтора. Брокери, розповідає Максим Бабуряк, дорожать своїм ім'ям і найчастіше працюють з певною базою клієнтів.