Як економити електроенергію при пранні


Пральна машина-автомат може витрачати майже 15% електроенергії, що споживає родина.

 

Під час карантину прати доводиться ще більше з санітарних міркувань.

 

Електропостачальник YASNO дає поради, як заощадити на пранні та ефективно використовувати всі можливості приладу:

 

  • Завантажуйте пральну машину мінімум на три чверті від допустимої ваги. Не треба прати кожного дня по кілька сорочок, якщо можна об’єднати їх з іншим одягом. Адже чим частіше ви вмикаєте машину, тим більше електроенергії вона споживає, незалежно від заповнення барабану. Але перевантажувати машину теж не можна, тому що це збільшує електроспоживання на 10-15%.

 

  • Знижуйте температуру прання. Щоб нагріти воду до 60°, пральній машині потрібно вдвічі більше електроенергії, ніж для 30°. Якщо білизна не дуже забруднена, а тим паче якщо вона з делікатних тканин, її не треба прати при високих температурах. Ще більше знизити необхідність нагрівати воду можуть сучасні пральні порошки та миючі засоби.

 

  • Обирайте функцію швидкого прання та використовуйте відповідні програми для кожного типу білизни та одягу.

 

  • Вибирайте техніку класу енергоспоживання А та А+. Існують також класи від В до G. Чим далі за алфавітом, тим більше електроенергії споживає пральна техніка.

 

  • Обробіть плями до прання, щоб не використовувати попереднє споліскування. Так ви зекономите й воду, й електроенергію.

 

  • Використовуйте таймер відкладеного старту. Автоматичний запуск може бути актуальним, наприклад, якщо у вас встановлений двозонний лічильник, який дозволяє сплачувати удвічі менше за електроенергію, використану з 23:00 до 07:00. З таким лічильником пральну машину можна вмикати, наприклад, з 6 до7 ранку, поки збираєтесь на роботу.

 

За матеріалами 100realty.ua