Як дізнатися історію квартири перед купівлею


Купівля квартири в Україні завжди пов'язана з ризиками, найбільшим з яких є страх потрапити в одну з безлічі квартирних афер і втратити гроші.

 

TP зібрало поради, як самому перевірити історію квартири перед купівлею, вивчити документи власника, працювати з Реєстром прав власності на нерухоме майно.

 

Вивчити документи на квартиру і паспортні дані

 

Передусім слід звірити паспортні дані власника з оригіналами документа на квартиру. Якщо прізвище змінювалося в процесі одружень/розлучень, обов'язково попросіть оригінал документа, який це підтверджує.

 

У правовстановлювальних документах зверніть увагу на те, як нинішній власник отримав цю квартиру: купив сам, купив у частці з дружиною/чоловіком, подаровано її чи вона перейшла у спадок.

 

У разі з дарчою та спадщиною може виникнути низка питань і труднощів, пов'язаних із претензіями на квартиру третіх осіб. Щоб цього не сталося, важливо перевірити наявність згоди на продаж усіх зацікавлених осіб, яку засвідчено нотаріусом.

 

Попросіть продавця надати довідку про склад сім'ї й тих, хто прописаний у квартирі. Якщо в ній зареєстровані неповнолітні діти, недієздатні особи, переконайтеся, що їхні права не порушуються. Для цього варто поговорити з сусідами, якщо потрібно — звернутися до соцслужб.

 

Сходіть із продавцем до ЖЕКу, дізнайтеся, кого, коли й з якої причини виписали з квартири. Нерідкими є випадки, коли когось із мешканців виписали тимчасово через позбавлення волі. Коли ця людина вийде з в'язниці, вона може подати позов до суду у зв'язку із порушенням її прав під час продажу квартири.

 

Подивіться також на дату оформлення документів на житло. Якщо власники змінюються мало не кожен місяць, варто замислитися. Не завадить зайвий раз перестрахуватися, якщо квартиру продають за дорученням. Якщо це можливо, обов'язково зв'яжіться з реальним власником, наприклад з допомогою відеозв'язку, і попросіть його показати паспорт, а також переконайтеся в тому, що він згоден на угоду.

 

Перевірити історію квартири за допомогою електронного Реєстру прав на нерухоме майно в Україні

 

Перевірити квартиру в реєстрі можна онлайн, але для цього потрібно завести електронний цифровий підпис або BankID. Наприклад, клієнти Приватбанку це можуть зробити за 5 хвилин.

 

Потім заходите на сайт Міністерства юстиції, вибираєте у переліку Державний реєстр прав на нерухоме майно.

 

Увійти в систему можна з допомогою цифрового підпису, особистого ключа та пароля до нього.

 

Ви потрапляєте до особистого кабінету, де зліва вам пропонують різноманітні послуги. Можна замовити довідку з реєстру, налаштувати смс-інформування, написати заяву про заборону вчинення реєстраційних дій з нерухомістю на 10 днів.

 

Вибираєте потрібні пункти, оплачуєте їх в особистому кабінеті — у середньому 5-20 грн за послугу. Після оплати в особистому кабінеті завантажується потрібний документ.

 

Перевірити квартиру перед покупкою через власника

 

Допоможе покупцеві нерухомості, який хоче перевірити квартиру перед угодою, також і Державний реєстр прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень.

 

Він дозволить отримати інформацію про те, хто дійсно є власником, скільки взагалі власників, чи є арешт на майно, звідки й на підставі чого у продавця є право власності на квартиру.

 

Також варто попросити у власника житла інформацію від усіх комунальних служб про відсутність заборгованості.