Взяти квартиру в іпотеку або орендувати: як вигідніше жити у Франківську


Багато жителів Івано-Франківська  стикаються з житловим питанням. Купівля квартири — варіант надійний, але дорогий. Оренда дає можливість розв'язати питання швидко, але житло вам не належить.


Про те, який з варіантів можна вважати більш вигідним – розповімо детальніше.


Купити квартиру в Івано-Франківську: ціни на ринку нерухомості

 
Відштовхнемось від середніх цін на квартири у Франківську. Для прикладу, візьмемо первинний і вторинний ринки. Чим дешевше квартира — тим менше її розмір, гірше район і сам будинок (починаючи від року побудови та закінчуючи умовами).

 
Вторинний ринок:


•  Купівля 1-кімнатної квартири — від 250 тисяч гривень;


•  Купівля 2-кімнатної квартири — від 355 тисяч гривень;


•  Купівля 3-кімнатної квартири — від 422 тисяч гривень.

 


Первинний ринок (від 6 500 грн за кв. метр):

 
•  Купівля 1-кімнатної квартири — від 350 000 гривень;


•  Купівля 2-кімнатної квартири — від 400 000 гривень;


•  Купівля 3-кімнатної квартири — від 630 000 гривень.


Звичайно ж, купувати житло "на вторинному ринку" набагато вигідніше, ніж в новобудовах. Але не завжди споруда повністю відповідає нормам, адже через роки будинок втрачає свій зовнішній вигляд і надійність.

 

Іпотека: про умови у Франківську

 

Якщо бажання придбати квартиру не покидає, а фінанси не дозволяють зробити таку дорогу покупку — на допомогу приходить іпотека. Умови кредитування досить непрості, а ставки — високі.

 

Якщо ви берете житло в іпотеку, банк виплачує повну вартість квартири забудовнику. Щоб уникнути фінансового ризику він ставить свої вимоги:


•  вікові обмеження: не менш 21 років на момент взяття іпотеки і не більше 65 років на момент її погашення;


•  наявність українського громадянства;


•  трудовий стаж на останньому місці роботи не менше 12 місяців;


•  хороша кредитна історія (перевірити її можна на сайті Українського бюро кредитних історій);


•  постійний дохід (в середньому він повинен бути вдвічі більше, ніж щомісячні виплати по іпотеці).

 

В Україні зафіксовано 76 фінансових установ, які мають банківську ліцензію. Але тільки 14 з них дають іпотечні кредити на первинне житло. Найбільш активні ті, що мають партнерські угоди із забудовниками.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Зеленський анонсував іпотеки для населення під 10%

 

Це дозволяє отримати меншу ставку по кредиту і бути впевненим в надійності забудовника. Кожен банк зобов'язаний показати клієнту паспорт кредиту, де докладно описано погашення іпотеки та додаткові платежі. У документі є кілька важливих елементів:

 

Перший внесок

 

Він коливається в межах 25-30% (мінімальний перший внесок в "ПриватБанку" - 25%, а ось в "Укргазбанку" - 20% для нерухомості вторинного ринку, 30% - для первинного ринку).

 

Процентна ставка. Мінімальна - 14,32% річних на житло в новобудові (ПриватБанк), середня - 19,07%. Варто врахувати, що в перші роки ставка може бути менше, помітно збільшуючись з кожним роком. Якщо, наприклад, взяти 500 тис. грн на 10 років, то за цей термін банку доведеться віддати вдвічі більше.

 

Умови погашення

 

Існує дві варіації — класика та ануїтет. У першому випадку відсотки нараховуються на залишок тіла кредиту, і на початку терміну погашення платежі будуть більше, ніж в кінці. При ануїтеті розміри платежу будуть однаковими протягом всього терміну погашення кредиту.

 

Додаткові платежі

 

Як правило, банки страхують сам предмет іпотеки (ваше майбутнє житло) і життя позичальника (особливо якщо іпотека оформляється на термін більше ніж 10 років). За все це теж доведеться оплачувати поліси, причому щорічно.

 

Якщо не можете визначитися — відвідайте сайт фінансової установи та скористайтеся іпотечним онлайн-калькулятором.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Банкіри: Для іпотеки під 10% потрібні депозити під 5%

 

Він допоможе визначити місячну суму і переплату по кредиту або зробити підрахунок за умовами партнерської програми. Цю інформацію можна дізнатися і в оператора банку.

 

Підсумки: іпотека в Україні — не найкращий варіант покупки нерухомості. Крім того, що ви переплачуєте в кілька разів, потрібно сплатити всі збори. Також не варто забувати про перший внесок, на який вам потрібно накопичити самостійно.

 

Оренда квартир в Івано-Франківську: особливості та ціни

 

Орендувати квартиру набагато простіше, ніж взяти в іпотеку. На відміну від багатьох європейських країн, умови не ускладнюють життя. Наприклад, у Франківську ніхто не вимагатиме у вас довідку про доходи і платоспроможності, в той час, як в Берліні - це найважливіший фактор.

 

Вторинний ринок:

 

•  Оренда 1-кімнатної квартири — від 2000 тисяч гривень;


•  Оренда 2-кімнатної квартири — від 3000 тисяч гривень;


•  Оренда 3-кімнатної квартири — від 3700 тисяч гривень.

 

Первинний ринок:

 

•  Оренда 1-кімнатної квартири — від 4 000 гривень;


•  Оренда 2-кімнатної квартири в Дніпрі — від 6 000 гривень;


•  Оренда 3-кімнатної квартири в Дніпрі — від 7 500 гривень.

 

Що потрібно для того, щоб орендувати квартиру в Івано-Франківську

 

Для того, щоб квартира була орендована вами, досить надати копію документів орендодавцю (паспорт, ІПН) і підписати договір за стандартною формулюванні. Особливих проблем в даному питанні не буде, хіба що в орендодавця можуть бути свої побажання: відсутність домашніх тварин, заборона на гучну музику і так далі.

 

Підсумки: головний мінус оренди — житло вам не належить, і оплачуючи його, ви не інвестуєте в свою власну нерухомість.

 

Оренда або іпотека: що краще

 

На це питання кожен повинен відповісти собі сам. Якщо у вас в пріоритеті бажання обзавестися власним житлом — готуйтеся до величезних переплат, адже відсотки просто зашкалюють. Якщо покупка квартири не входить в найближчі плани — ви легко орендуєте житло в Івано-Франківську, але сума плати не буде вашим вкладенням у власну нерухомість.