Все, що потрібно знати іванофранківцям про податок на нерухоме майно

Податок на нерухоме майно громадянам необхідно сплатити упродовж 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Про це в інтерв’ю нагадала мешканцям Івано-Франківська головний державний ревізор-інспектор сектору адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Галина Понеділок.

Вона зазначила, що цьогоріч оподаткування фізичних осіб податком на житлову нерухомість проводиться за 2015 рік. Платниками податку на нерухоме майно є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової або нежитлової нерухомості.

Ставки  податку та пільги встановлюють місцеві органи влади. На 2015 рік Івано-Франківською міською радою встановлено наступні ставки:

- по житловій нерухомості в розмірі 2% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2015р., тобто 24,36 грн.;

- по нежитловій нерухомості в розмірі 1%, тобто 12,18 грн.

По житловій нерухомості згідно ст.266.4 ПКУ для фізичних осіб передбачені пільги. На 2015 рік Івано-Франківською міською радою прийнято наступні пільги:

- по квартирах не оподатковується 120 кв.м загальної площі;

- по будинках не оподатковується 240 кв.м;

- якщо людина має у власності і будинок і квартиру, не оподатковується 280 кв.м. загальної площі.

Крихівецькою та Угорницькою сільськими радами прийнято пільгу по квартирах в розмірі 80 кв.м.

Також Галина Понеділок наголосила, що цього року фізичні особи вперше будуть сплачувати податок за нежитлову нерухомість. Тобто, платниками податку на нерухоме майно стануть власники магазинів, офісів, кафе, ресторанів, готелів, СТО, гаражів та іншої нежитлової нерухомості. Пільги по нежитловій нерухомості згідно Податкового кодексу не передбачені. Податок сплачується з усієї площі. Щоб розрахувати суму податку по нежитловій нерухомості в м. Івано-Франківську, необхідно площу приміщення помножити на ставку податку –12,18 грн.

Як зазначила ГДРІ сектору адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб, платники податку на нерухоме майно - фізичні особи повинні сплатити податок упродовж 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. За несвоєчасну сплату податку до місцевого бюджету Податковий кодекс передбачає відповідні штрафні санкції.

У разі виявлення розбіжностей на підставі п.266.7.3 Податкового кодексу платник має право звернутися до ДПІ з підтверджуючими документами, зокрема документами на право власності. Контролюючий орган за місцем проживання платника проводить перерахунок суми податку і вручає йому нове податкове  повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним),- підсумувала свій виступ Галина Понеділок.

У минулому році від мешканців Івано-Франківська до місцевого бюджету надійшло 765,8 тис.грн. податку на нерухоме майно.