Відбудова ратуші у Калуші може стати найбільш масштабним проєктом за останні десятиліття


26 червня о 14.00 в палаці культури «Мінерал» відбудеться громадське обговорення проєкту «Реставрація та часткове відтворення пам'ятки архітектури місцевого значення "Ратуші" (охоронний №590 початок ХХ ст.) з добудовою адміністративного корпусу на вул. Костельній, 5 в м. Калуш Івано-Франківської області».

 

Попередньо це обговорення було заплановано провести на тиждень раніше у залі засідань виконкому, проте його перенесли у зв’язку з карантином (його продовжено до 22 червня), повідомив офіційний сайт Калуської міської ради, пишуть Вікна.

 

На громадських слуханнях презентують і обговорять ескізний проєкт відновлення Ратуші. Його макет з 27 травня для загального огляду виставили в краєзнавчому музеї Калущини.


Як зазначив у коментарі начальник управління будівництва та розвитку інфраструктури Богдан Грущак, ескізний проєкт було зроблено ще минулого року і його планували виставити на громадське обговорення в березні. Однак завадив карантин. Тож, фактично втрачено три місяці часу.

 

Договір на передпроєктні роботи було укладено в серпні минулого року з ТОВ «Зелемінь» на суму понад 576 тис. гривень. За словами Богдана Грущака, проєктанти запропонували три ескізні проєкти, з яких було обрано один. За ним і виготовили макет.

 

26 березня цього року управління будівництва та розвитку інфраструктури також уклало договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реставрації Ратуші. Цю роботу теж виконуватиме ТОВ «Зелемінь», договір укладено на суму понад 1 млн 380 тис. гривень (у міському бюджеті на це було передбачено 1,4 млн гривень). Як пояснив Богдан Грущак, до виготовлення проєктно-кошторисної документації приступлять вже після громадських слухань. Причому проєктанти врахують зауваження та пропозиції мешканців міста, які прозвучать під час слухань — якщо вони будуть слушними та обґрунтованими. Проєктно-кошторисна документація має бути готовою на грудень. А роботи з реконструкції планують розпочати з наступного року.

 

Реалізацію проєкту доведеться розбити на кілька років, оскільки він буде дуже дорогим — щонайменше 40 млн гривень. За словами Богдана Грущака, вартість залежатиме від матеріалів, які будуть використовувати під час реконструкції, зокрема, облицювання, а також для внутрішніх робіт. Так що, вірогідно, відбудова Ратуші вийде дорожчою за 40 млн гривень.

 

За ескізним проєктом зберігається статус Ратуші як пам’ятки культурної спадщини. Тому в автентичному вигляді буде відновлено її історичну частину: вона залишиться одноповерховою (плюс цоколь), а добудова матиме два поверхи та цоколь і буде збудована на рельєфі. Тож, у підсумку над спорудою домінуватиме купол історичної Ратуші. Загальна площа приміщень тут становитиме понад 2000 кв. метрів. Будівля орієнтовно буде розрахована на розміщення 180-200 працівників органу місцевого самоврядування.

 



Як повідомив Богдан Грущак, ескізний проєкт на своєму засіданні 27 травня схвалила науково-дорадча рада при секторі збереження пам’яток культурної спадщини управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації. До складу цієї ради входять близько 20-ти осіб, зокрема, архітектори та науковці.

Свого часу, у 2005 році, вже розпочали реконструкцію, а точніше — перебудову калуської Ратуші. За тим проєктом вона мала докорінно змінити свій вигляд. Тим проектом передбачалося будівництво споруди на три-чотири поверхи, було залито фундамент і зведено цокольний поверх добудови. За словами Богдана Грущака, в новому проєкті буде збережено невелику частину цієї добудови — близько 20%. Решту — доведеться розібрати. Причина в тому, що старий проєкт добудови втратив свою актуальність, оскільки змінилися будівельні норми й правила (зокрема, щодо збереження пам’яток культурної спадщини). Крім того, зараз інші норми проєктування і габарити вже розпочатого будівництва їм не відповідають. Також відтоді поруч здували будівлю і треба це враховувати при проєктуванні, виходячи з протипожежних вимог.

 

У березні цього року управління будівництва та розвитку інфраструктури також уклало договір на виконання робіт з влаштування тимчасової огорожі будівельного майданчика Ратуші на суму майже 334,5 тис. гривень. Виконуватиме ці роботи ПП «Еліт Україна». Як повідомив Богдан Грущак, до влаштування огорожі підрядник має приступити за тиждень-півтора і завершити роботу орієнтовно в серпні.

 

Не виключено, що на місці майбутнього будівельного майданчика ще проведуть архітектурні розкопки. Попередньо тут викопали кілька шуфтів на глибину 1,5 метра, але нічого вартого уваги не виявили. Тому надії на те, що тут знайдуть щось історично цікаве, — мінімальні.

 

У будь-якому разі, за умови, якщо міська рада затвердить таке рішення, відбудова Ратуші може стати найбільш масштабним і дорогим будівельним проєктом у Калуші за останніх 10-15 років. Попередньо анонсували, що будівництво планують на два роки. Отже, цей проєкт забиратиме більшу частину доходів бюджету розвитку Калуської громади.