В Україні зросли ціни на оренду та купівлю квартир. ІНФОГРАФІКА

Оренда житлової нерухомості за літо виросла.

Купити квартиру теж стане дорожче, впродовж осені аналітики не дають втішних прогнозів, - інформує 24 Канал.

 

Первинний ринок. За підрахунками аналітиків порталу ЛУН, мінімальна ціна квадратного метру в новобудовах Києва у вересні склала 16 тисяч гривень, середня – 23 900. Можемо констатувати – нове житло подорожчало. У липні поточного року мінімальна ціна "квадрату" житла становила 15 500 гривень, а середня – 22 300 гривень.

 

 

Мінімальна та середня вартість квадратного метла житла у новобудовах у Києві та області у вересні

 

При цьому імпортери будматеріалів констатують підвищення цін на свій товар. Зокрема, як розповіли у коментарі сайту 24 представники компанії-імпортера покрівельних матеріалів з Європи "Руф Львів", цієї осені вже подорожчала керамічна черепиця, габаритний і вартісний товар, що не виробляється в Україні, а основні постачальники це Польща, Німечина і Угорщина.

 

Найбільше на ціну впливає зростання курсу валют і логістика з заводів-виробників. Імпортери прогнозують зростання вартості продукції  – а отже, і цін на нову нерухомість –до Нового року. Далі – спад будівельного сезону, і можлива зміна цін від виробників.

 

Продаж у найбільших містах. Натомість на вторинному ринку за останні чотири місяці ціни на продаж однокімнатних квартир суттєво не змінились. Найдорожча нерухомість, очікувано, у Києві, за ним – Одеса і Львів. А у Харкові і Дніпрі однокімнатну можна купити майже вдвічі дешевше за столичну – за 22 тисячі доларів.

Ціни на однокімнатні

На вторинному ринку однокімнатні квартири подорожчали не набагато.

 

Двокімнатні квартири теж найбільше дорожчали у продажу в Києві. У Львові вартість такого житла не змінилась, а у Харкові з початку літа навіть трішки подешевшала.

Продаж 2-к

У Харкові двокімнатки навіть подешевшали.

 

Оренда в Україні. За підрахунками аналітиків пошуковика нерухомості Flatfy у Києві оренда однокімнатного житла суттєво дорожчає останні місяці.

 

А найдорожча оренда однокімнатних квартир після Києва – у Одесі. Причому у вересні тут оренда навіть подешевшала, порівняно з серпнем – "найкурортнішим" місяцем.

Оренда однокімнатних

Оренда "однушок" у Києві дорожчає.

 

З двокімнатними апартаментами під найм історія подібна. Найдорожчі у Києві, далі Одеса. У столиці з початку літа такі квартири подорожчали майже на 10%. Найменше зросла вартість оренди у Харкові.

Оренда 2-к

Двокімнатки найдорожче орендувати в Києві і Одесі.