В Україні знову піднімуть ціни на гарячу воду і опалення: коли і на скільки

З 1 травня в Україні газ вкотре здорожчає.

Цього разу на 15%. Підвищення ціни на газ, у свою чергу, призведе до зростання тарифів на гарячу воду і опалення – від 10% до 20%.

 

Це прописано у прийнятій Кабміном постанові від 19 жовтня 2018 р. № 867 "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу". Документ набрав чинності 1 листопада 2018 року (тоді ж і підвищили ціни на газ на 23,5%) та діятиме до 1 травня 2020 року.

 

Нині куб газу коштує 8,55 гривні. З 1 травня ціна на нього підніметься до 9,85 гривні.

 

Наприклад, нині куб гарячої води у Києві коштує 97,89 гривні. Мінімальне підвищення тарифу – 10%. Отже з 1 травня за куб води доведеться викласти як мінімум 107 гривень. 

 

Ілюстрація:

  • - 5 хвилин душу = 10 гривень
  • - гаряча ванна = приблизно 15-17 гривень

 

Наголосимо, що для всіх міст тарифи відрізняються. Вони можуть бути різними навіть в межах одного міста. 

 

Як формується платіжка? 99% у тарифі на опалення – це теплова енергія. А тариф на теплову енергію – це сума вартості виготовлення, транспортування та постачання теплової енергії відповідної якості.

 

Закон передбачає право споживача мати повну інформацію щодо цін та тарифів і їхніх складових. Однак, деталізовані розрахунки по кожному підприємству знайти досить складно – зазвичай, інформація узагальнена.

 

Тарифи на тепло та гарячу воду розраховують саме ці постачальники-монополісти, а затверджують – або ОДА, або ж НКРЕКП. Водночас, органи місцевого самоврядування значною мірою впливають на формування тарифів – вони затверджують норми витрат паливно-енергетичних ресурсів, визначають температурний графік роботи теплових мереж та розмір місцевих податків і зборів тощо.

 

Отже, тариф на теплову енергію – це сума тарифів на:

  1. Виробництво теплової енергії: теплову енергію виробляють котельні, теплоелектростанції, теплоцентралі і теплоелектростанції, а також атомні електростанції, тож вартість тепла прямо залежить від способу, яким його було вироблено;
  2. Транспортування теплової енергії – вартість тепла залежатиме від довжини та технічного стану мереж транспортування;
  3. Постачання тепла до кінцевого споживача.

 

Тож тарифи не тільки не можуть бути однаковими для всіх міст, ба навіть можуть суттєво відрізнятися у межах одного населеного пункту. Утім, тариф не повинен позначатися на сумі, яку оплачує сім'я за комунальні послуги, якщо оформити субсидію.

 

24 Канал