В Україні почали будувати енергозберігаючі будинки із соломи

Справжнім трендом останніх років стають будинки із соломи. Друзі Артем Рижков і Максим Андріянов з Дніпра близько 5 років тому заснували компанію з будівництва енергоефективного житла Life House Building і створюють будинки з соломи.

Бізнес почався з бажання сім'ї Рижкова переїхати з квартири у власний будинок. Побудувати хотіли енергоефективне, екологічне і дешеве житло. Так і прийшла ідея використовувати солому, пише UBR.

 

Згодом Артем Рижков разом з Максимом Андріянови організували компанію, що займається проектуванням і будівництвом житла з соломи. За 5 років за цією технологією побудували 27 будинків по всій Україні.

 

«Для українців солом'яно-глиняні хати - найприродніше, що може бути. Наші предки століттями будували собі такі будинки. Коли будував свій перший будинок, то технологія не була не досконала, ми не мали спеціального обладнання, як зараз. Найважче було закладати верхній ярус. Адже солом'яні тюки потрібно було вирівняти під форму даху », - розповідає один з авторів технології Артем Рижков.

 

Квадратний метр солом'яною панелі коштує $ 32. Кількість панелей, їх форма залежить від проекту будинку.

 

«У селі Новосілки ми зібрали будинок з готових панелей за 39 днів. І це при тому, що він двоповерховий, загальна площа будинку - 175 метрів. Пішло 98 панелей. Їх загальна площа 174 кв. м. За вартістю це майже 150 тис. грн», - підраховує Артем.

 

Підприємці зізнають, що багато хто побоюється, що солома просяде, в стінах заведуться миші.

  

«Солома довговічніше дерево. Стіни не згниють, тому вологість соломи в блоці складає не більше 8%. Ще має здатність швидкого випаровування зайвої вологи, солом'яні технології застосовуються навіть для будівництва бань, а також будинків у вологому кліматі», - запевняє Артем Рижков.

 

 

 

 

Стіни блоків покриваються вогнестійкою штукатуркою. Будинок з соломи відповідає вимогам пожежної безпеки. Висока щільність соломи в блоках і штукатурні покриття надійно захищають будинок не тільки від вогню, але й від шкідників.

 

Як запевняє Артем Рижков, для обігріву будинку площею 140 кв.м його сім'ї вистачає в середньому 250 куб. м газу на місяць. Навіть в найхолодніші дні температура в будинку на рівні 24 ° С. Його ж друзі на опалення цегляного будинку такої ж площі витрачають майже 900 куб. м газу щомісяця.