В Угорниках розпочали укріплювати дамбу


На дамбу вже завезли 500 тонн каміння. Повністю укріпити дамбу планують за 2 дні, а капітальний ремонт – провести до кінця цього року.

 

Хоча минулого року угорницьку дамбу укріплювали, вона могла не справитися з такою кількістю води, яка раптово прибула у Бистрицю Надвірнянську. Тому сільська голова Любов Атаманчук звернулася до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа за допомогою, адже постала загроза прориву дамби і підтоплення села.

 

Сільська голова Угорників Любов Атаманчук каже, що дамба захищає не тільки Угорники, але й інші населені пункти:

 

«Сюди вже двічі завозили великогабаритний камінь, який в різних місцях розклали і це дає гарні результати, бо камінь відбиває воду і дамба розмивається менше. Але коли приходить стихія, дуже велика вода може перейти захисний рубіж. Тому ми звернулися до міської влади, щоб завадити лиху. Хочу подякувати Руслану Марцінківу, який дуже швидко приїхав, подивився і буквально на наступний день почали завозити великогабаритний камінь для укріплення. Таке укріплення – це дуже ефективний тимчасовий захід. Але знаю, що за сприяння депутата міської ради Романа Онуфріїїва і міського голови уже є проект для капітального ремонту дамби та активно шукаються на нього кошти».

 

На місці за укріплювальними роботами стежить інженер-гідротехнік Дністровського басейну управління водних ресурсів Микола Атаманюк.

 

«Наразі великогабаритним каменем укріпили конструкцію по існуючому кріпленню. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться правильно, загроза селу Угорники від прориву цієї дамби минула», – говорить інженер-гідротехнік.

 

Ігор Влізло начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій у місті Івано-Франківськ каже, що всі задумані роботи планово здійснюються, а міський голова їх інспектує.

 

«Закріплюємо ділянку і якщо, не дай Бог, станеться підйом ріки Бистриця Надвірнянська, у нас проблем тут уже не буде. Укріплення плануємо завершити до кінця дня 27 липня. Наступний етап – закріплення дамби у Микитинцях (на наступному тижні),та в подальші тижні – інші проблемні ділянки», – говорить надзвичайник.