В травні українцям перерахують субсидії: у кого можуть забрати допомогу

В Україні вже через кілька тижнів перерахують субсидії мільйонам сімей. Згідно з постановою Кабміну, знижка на комуналку розраховується як мінімум два рази на рік – першого травня і першого жовтня.

Якщо субсидія призначається до квітня, враховується середній дохід сім'ї за попередні дев'ять місяців, а якщо пізніше – середній дохід за минулий календарний рік. Знижка на комуналку для тих українців, які в 2016 стали заробляти більше, може значно скоротиться, йдеться на сайті Україна комунальна.

 

Як перерахують знижки

 

Середня зарплата в Україні за минулий рік зросла на 48%, йдеться в даних Держстату. В кінці 2015-го українці в середньому заробляли 4362 гривень, а в кінці минулого року – 6475 гривень. Сума доходів безпосередньо впливає на розмір субсидій. У минулому році субсидію налічували виходячи з доходу в 2015-му, а в цьому році перерахують з урахуванням доходів за минулий рік. В результаті після перерахунку розмір знижки для українців значно скоротиться.

 

Наприклад, сім'я з чотирьох осіб з двома середніми зарплатами в цей опалювальний сезон платила за комуналку зі знижкою не більше 1064 гривень, а в наступному – заплатить не більше 2033 гривень. Якщо ці суми повністю покривають вартість комунальних послуг в межах соціальних норм, субсидію  такій сім'ї і зовсім можуть забрати. Якщо субсидія вже оформлена, органи соціального захисту перерахунок зроблять автоматично.

 

"Якщо обставини в сім'ї не змінилися, якщо не з'явився за минулий рік безробітний серед членів сім'ї, якщо кількість прописаних у квартирі не змінилася, якщо не було покупки на суму від 50 тисяч гривень – перерахунок зроблять органи соціального захисту самостійно. Якщо щось в умовах сім'ї змінилося, в тому числі щось з перерахованого мною, потрібно про це повідомляти органам соцзахисту", – пояснили на урядовій гарячій лінії.

 

Але навіть тим сім'ям, чий дохід за минулий рік ніяк не змінився, у наступному опалювальному сезоні доведеться платити більше. Пов'язано це з тим, що соціальну норму на опалення житла скорочують. Новий норматив – 5 кубометрів газу на квадратний метр (було 5,5 кубів) – набуде чинності вже в травні цього року. Зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні "комунальну знижку" будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом – це ще 204 гривні.

 

В квартирі такої ж площі з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

 

У кого можуть забрати субсидію

 

У 2017-му субсидії отримають 9 з 15 мільйонів українських сімей, підрахували в Мінсоцполітики. Всі вони пройдуть спеціальну верифікацію Міністерства фінансів. Вже зараз за підсумками перевірки сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в "чорний список" Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по ним перевіряється органами соціального захисту.

 

Залишити без субсидії можуть з трьох причин:

Субсидиант приховує частину доходу

Субсидиант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання "знижки"

Дохід субсидианта значно виріс

 

З середини минулого року, якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент – 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї вважали дохід у розмірі одного прожиткового мінімуму.

 

Так, якщо сім'я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один із членів родини офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважати, що сім'я заробляє 13,2 тисяч гривень. Тобто субсидія безробітному покладена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.

 

До речі, в цьому році очікується ще одне нововведення. У Мінсоцполітики планують враховувати при нарахуванні субсидії дохід від банківського депозиту, про це заявив міністр Андрій Рева. "Ми, напевно, все-таки включимо депозити в розрахунок доходу домогосподарства для призначення субсидії. Але, швидше за все, ми це зробимо з травня місяця, вже після закінчення опалювального періоду. Тому що, це правильно включити, це все-таки можна вважати доходами, особливо коли відсотки за ним виплачуються", – заявив міністр соцполітики.

 

Українців чекає монетизація

 

Вже в 2018-му Кабмін планує впровадити монетизацію субсидій. Простіше кажучи – "знижку" будуть виплачувати грошима. Тільки за 2017-й на субсидії планують витратити 51 мільярд гривень. Після монетизації, припускають чиновники, з'явиться стимул для економії – чим менше витратили на "комуналку", тим більше грошей залишилося. Якщо зараз "зекономлені" кошти переходять на наступний місяць, після монетизації "здачу" можна буде отримати "на руки".

 

Є декілька можливих схем монетизації. Перша – платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга – перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. При цьому друга модель також має декілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидиант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

 

"Моя особиста думка: я б йшла поетапно, тому що це зміна несе ризики. Ми не знаємо, як поведе себе людина, якщо ми на картку віддамо всі гроші, і не буде обмежень по використанню. Я не впевнена, що в цьому випадку не впаде платіжна дисципліна. Кінцева мета – дати гроші людям. Повинно бути підготовлено технічне рішення: які картки і на якій базі. Можливо, потрібно починати з монетизації залишків, тоді ми уникаємо ризики несплати. Потім потрібно переходити на повну монетизацію", – розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова.

 

Заступник глави департаменту НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк впевнений, що запровадження монетизації субсидій має передувати побудова система верифікації одержувачів субсидій, а також зниження нормативів, на які призначається "знижка".