В реєстрі будівництва знайшли небезпечну програму


Винахідливість корупціонерів необмежена. Їх би кмітливість та на користь громадян.

 

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на сторінці у FACEBOOK.

 

У минулу п’ятницю запустили перші 9 електронних послуг у сфері будівництва без чиновника. Лише за вихідні почато 19 будівництв та 6 об’єктів введено в експлуатацію онлайн.

 

“Уважно стежачи за першими послугами, ми виявили дивний факт — документи після автоматизованої перевірки реєструються в реєстрі автоматично, втім, вони не відображаються в публічній частині реєстру. Тобто публічно перевірити, що декларація зареєстрована, неможливо”, – повідомляє Федоров.

 

Наші фахівці швидко перевірили цю ситуацію і знайшли в реєстрі будівництва дуже дивний скрипт з не менш дивною назвою “не світить”, який приховував документи на строк до 10 днів залежно від різних параметрів, які вносилися явно не адміністратором системи. Такий собі «привіт-закладка» від попередників.

 

Зі слів експерта, це повністю пояснює схему, коли раніше після подачі людьми документів з ними зв’язувалися сторонні особи і пропонували прискорити реєстрацію документів. Запуск нового кабінету знищив всі подібні маніпуляції, і ми такого більше не допустимо.

 

Як зазначено в повідомленні, цього тижня буде оприлюднено реєстр будівництва у формі відкритих даних.

 

Це дасть можливість ЗМІ, бізнесу громадськості легко перевіряти легітимність будь-якого будівництва, аналізувати забудовника, чи багато в нього довгобудів та порушень у минулому — зробити цей ринок абсолютно прозорим.

 

  • - 13 грудня відбулась презентація Електронного кабінету забудовника з першими автоматизованими державними послугами, що надаються без участі чиновника.
  • - Запуск е-кабінету відбуватиметься в кілька етапів: на початку система працюватиме для найменш ризикових об’єктів будівництва (СС1), а це житлові та промислові будівлі (до чотирьох поверхів), а також – об’єкти лінійної інфраструктури і навіть дороги, частка яких перевищує 80% ринку. Це стосуватимуться всіх етапів будівництва: підготовчих та будівельних робіт, а також – прийняття будівлі в експлуатацію;
  • - за декілька місяців будуть доступними онлайн-послуги також стосовно об’єктів, що за класом належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками;
  • - інформація в е-кабінеті буде перевірятися автоматично.
 
 
За матеріалами Finance.UA