В Івано-Франківську комунальне майно планують продавати на електронних торгах

Сьогодні, 7 березня в міській раді відбулось обговорення проекту рішення міської ради «Про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська», пише Правда іф.

Керівник департаменту наголосив, що головною метою змін є приведення цієї сфери у відповідність до вимог законодавства та впровадження сучасних методів проведення конкурсів.

 

Проектом рішення пропонують затвердити нове положення про оренду об’єктів комунальної власності.

 

«Ми живемо у 21 столітті, і маємо іти в ногу з часом. Є й інші нововведення, які мають спростити передачу в оренду та залучити більше людей до участі в конкурсах. Також йдеться про перегляд орендних ставок у відповідності до нових вимог Фонду державного майна. Ми маємо можливість проаналізувати де є вищі орендні ставки», – сказав Ігор Гриненько, директор департаменту комунальних ресурсів міської ради.

 

 

Головною зміною стане запровадження електронних торгів. Тобто передача об’єктів у оренду за допомогою сучасних електронних майданчиків.

 

Громадський активіст Сергій Чирва пропонує рішення комісії з приводу погодження оренди виносити на виконком. Тоді в разі відмови, він може оскаржити її в суді.

 

«Складається ситуація, що підприємець для отримання оренди має звернутися до комісії. Комісія може або дозволити або відмовити. Особисто бачив, як голова однієї комісії відмовив людині в оренді, без жодних пояснень. Я пропоную виносити такі рішення на розгляд виконкому. Не треба заганяти бізнес глухий кут», – сказав Сергій Чирва.

 

Тарас Случик наголосив, що рішення комісії ніяк не можна оскаржити, оскільки вона не є юридичною особою, і суд відмовляється реєструвати такий позов. Він також поцікавився поцікавився як комісія визначатиме кількість об’єктів, які будуть представлені на відкриті торги.

 

«У нас об’єкти які можуть не мати конкурентів при наданні в оренду. Яким чином визначатимуть який об’єкти іде на відкриті торги системи ProZorro?», – запитав Случик.

 

«Перш за все, має бути експертна оцінка. Наше завдання не витрачати кошти, а заробляти їх для міського бюджету. Звісно ніколи немає впевненості, що на об’єкт знайдеться орендар. Є приміщення які пустують по 2-3 роки. Проте, буває й таке, що на не дуже перспективні приміщення знаходиться орендар. Ми маємо надію, що це нововведення допоможе», – наголосив Ігор Гриненько.

 

«Перший етап – оголошення про намір оренди. Якщо протягом 10 днів буде одна заявка, то ця людина бере об’єкт в оренду, якщо більше, тоді організовують електронні торги», –  повідомила Антоніна Кизим, працівник департаменту комунальних ресурсів.

 

Проект рішення передбачає затвердити у новій редакції:

  1. Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська.
    2. Положення про проведення конкурсів на право укладення договорів оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська.
    3. Методику розрахунку і порядку використання плати за оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська.

 

Перед тим, як подати на чергову сесію міської ради проект пройде ряд спеціальних комісій.