Узаконений підкоп під багатоповерхівку на Бельведерській виявився незаконним, – ДАБІ


Міське Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю провело позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності на вулиці Бельведерській, 16. Виявили порушення.

 

У грудні 2019 року під час проведення позапланової перевірки встановлено, що влаштування додаткового входу зі сторони вулиці Бельведерської у нежитлове приміщення підвального поверху житлового будинку №16 на вулиці Бульведерській без права на виконання будівельних робіт та не відведена належним чином земельна ділянка, чим порушено пункт 1 частини першої статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», йдеться на сайті ДАБІ в Івано-Франківську.

 

«В 2012 році дозвіл на виконання будівельних робіт видано Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області. В 2017 році будинок (ймовірно мова йде про будівництво входу, – Галка.) зданий в експлуатацію декларативним методом – шляхом заповнення замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації», – розповів начальник управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Олег Семків.

 

За словами посадовця, при декларуванні в ДАБІ подали інформацію про виданий технічний паспорт за результатами технічної інвентаризації.

 

На цьому паспорті було нанесено додатковий вхід зі сторони вулиці Бельведерської. Однак оскільки закон не вимагає перевірки декларації на місці, інспекція проблеми не побачила.

 

Інспекція все ж вдалася до перевірки, коли за кілька років в будинку розпочалися реальні, раніше задекларовані будівельні роботи.

 

«Представники управління ДАБК міськвиконкому виходили на перевірку декілька разів, в середину їх ніхто не допустив. Управлінням  відправлено запити в Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області, про надання документу про початок виконання робіт, до інженера з технічної інвентаризації, про надання технічного паспорта, до архітектора – за проєкт», – поінформував пан Семків.

 

За результатами проведеної позапланової перевірки було складено акт, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, протокол про адміністративне правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено штрафні санкції на суму 10 тисяч 200 гривень.