Управління капітального будівництва відповідатиме за ремонт "Княгинина" та Центрального народного дому на Шевченка

Департаменту культури планує передати на баланс управління капітального будівництва проектно-кошторисну документацію вартістю майже у півмільйона по двох об’єктах – це Народний дім «Княгинин» та Центральний народний дім по вулиці Шевченка.

Відповідний проект рішення винесено на розгляд виконавчого комітету.

 

Згідно проектно-кошторисної документації,  вартість капітального ремонту приміщень Народного дому «Княгинин» (вулиця Галицька, 49), становить 141 256,20 грн.

 

У свою чергу, балансована вартість капітального ремонту приміщень Центрального народного дому на вулиці Тараса Шевченка, 1, зазначена у сумі 313 084,57 грн.

 

Довідково:

 

Народний дім «Княгинин» знаходиться в найстарішому мікрорайоні міста Івано-Франківська - Княгинині. Побудований у 20-х роках ХХ століття за кошти мешканців мікрорайону. Це була унікальна для міста архітектурна споруда, яка мала як історичне так і національне значення. На фасаді будинку був напис «Читальня «Просвіти» в Княгинині», ця читальня колись згуртувала при собі усе українське населення міста. В радянські часи будинок тривалий час працював як кінотеатр «Комсомолець». В 90-х роках княгининський осередок «Просвіти» відновив свою роботу і за його зверненням будинок було перейменовано в «Народний дім «Княгинин». Тут проводились різноманітні заходи, збори, концерти, вистави.

 

У минулому році міська рада віддала приміщення у користування комунального підприємства «Новий театр». Наразі, ремонтні роботи у народному домі «Княгинин» перебувають на завершальній стадії. Зокрема, нещодавно вдалося відремонтувати фасад будівлі.

 

 

Центральний народний дім по вулиці Шевченка, 1 знаходиться у самому центрі Івано-Франківська. Свого часу подібні заклади були центрами збереження національної ідентичності української культури. За радянської влади народні доми було заборонено. Їх функцію виконували клуби та будинки культури. При народному домі працювали бібліотеки й читальні, аматорські художні колективи, зокрема драматичні та хорові, подекуди духові оркестри.

 

У 2016 році міська влада пообіцяла відремонтувати Центральний народний дім і навіть передбачити для цього кошти у бюджеті. Поки що приватним коштом власників готелю «Дністер», в приміщенні якого і розташований Центральний народний дім, вдалося відремонтувати фасад будинку.