У центрі Коломиї підприємець добудовує до пам’ятки архітектури

Місцевий підприємець Ігор Постовар поруч свого магазину викупив земельну ділянку. Знаходиться вона в центрі міста на вул. Шевченка,10.

Бізнесмен вирішив добудувати будівлю, ціною знесення австрійських контрофорсів(вертикальні конструкції для посилення несучої стіни). Проти цього виступили громадські активісти та жителі міста.

Коломийський краєзнавець Василь Нагірний стверджує, що будівля на вул. Шевченка є архітектурною пам’яткою 20 ст.

«Через бездумне руйнування історичної частини міста, Коломия втрачає своє ідентичне обличчя. Без цих будівель наступні покоління, а також гості не зможуть повністю уявити історію», – тривожиться дослідник.

Натомість, забудівник показує всі дозвільні документи  та готовий затверджений проект. Підприємець виправдовується, каже, що конфлікту з людьми не хотів, а про цінність підпор не знав. Доводить, все зроблено згідно технологій, тому будівля не повинна руйнуватися. Проектом передбачено укріплення існуючого фундаменту.

Дії бізнесмена підтримує заступник головного архітектора Коломиї Андрій Колісник.

Каже, що будівля під номером 10 не є пам’яткою архітектури. А контрофорси – це залишок від будинку, який колись стояв поруч.

«Це малоцінна забудова, а підприємець звертався до всіх належних інстанцій, тому має дозвільні документи», – стверджує Колісник.

 Тим часом, із двох контрофорсів залишилася одна. І підприємець обіцяє не руйнувати її, якщо це дозволить проект.