У порядку експерименту Міністерство оборони спробує придбати житло для військовослужбовців за системою держзакупівель Prozorro

Міністерство оборони спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі до 30 вересня поточного року проведуть експеримент з використання системи електронних державних закупівель для придбання квартир військовослужбовцям на первинному і вторинному ринку.

З 15 червня по 30 вересня 2016 року Міністерство оборони спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі проведуть експеримент із застосуванням електронних засобів під час здійснення відбору пропозицій щодо закупівлі квартир на умовах пайової участі та на вторинному ринку в регіонах України для забезпечення потреб військовослужбовців Збройних Сил України. Це передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 452-р «Про проведення експерименту під час придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил».

Відповідна постанова від 24 червня оприлюднено на сайті уряду.

Експеримент проводитиметься з метою використання автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи закупівель, створення добросовісної конкуренції, відкритості, прозорості, неупередженості під час оцінки пропозицій учасників конкурсу, запобігання корупційним діям і зловживанням.

Як повідомляє УНІАН, Міноборони розробило проект концепції забезпечення житлом військовослужбовців. Проект передбачає забезпечення житлом військовослужбовців шляхом будівництва відомством житла, так і реконструкції існуючих житлових фондів, придбання житла на вторинному ринку або виплати компенсації для отримання військовослужбовцями жилих приміщень.

Крім того, планується укладення інвестиційних договорів із забудівниками, а також залучення коштів для будівництва житла під гарантії держави. Передбачається і придбання житла за рахунок лізингу та участі військовослужбовців у державних програмах будівництва житла, отримання від місцевих органів влади житлових площ для військових за рахунок відрахувань на розвиток інфраструктури населених пунктів в розмірі 4% загального кошторису вартості будівництва.

Звіт за результатами експерименту до 20 жовтня 2016 року буде поданий до Кабінету Міністрів України з метою визначення можливості та доцільності використання автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи закупівель в процесі виконання Комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, кримінально-виконавчої системи, службових осіб митних органів та членів їх сімей.