У невеликих кафе можуть дозволити проектувати санвузли без поділу на жіночі та чоловічі


Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування ресторанів, кафе та інших закладів харчування.

 

Зокрема, відомство отримало наступну пропозицію змін – дозволити у невеликих кафе та інших подібних закладах передбачати туалетні кімнати без поділу на жіночі та чоловічі. Відмітимо, що зараз, згідно з чинними будівельними нормами, санвузли для відвідувачів мають проектуватися обов’язково роздільними для чоловіків та жінок.

 

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

 

«Отримали цікаву пропозицію змін у ДБН від громадськості – влаштовувати у невеликих кафе туалети без прив’язки до статі — поділу на чоловічі та жіночі. Дійсно, це вихід у вирішенні такого питання для невеликих закладів, де не так багато посадкових місць. Сьогодні у чинних нормах дозволяється взагалі не робити туалети в кафе до 50 місць. Ми хочемо зробити їх обов’язковими для всіх закладів харчування. Адже це комфорт і зручність кожного», – зазначає Лев Парцхаладзе.

 

Таку ідею підтримали і користувачі Facebook, які взяли участь в опитуванні на офіційній сторінці заступника Міністра у соцмережі. Відтак, понад 70% учасників опитування допускають, що туалети у невеликих кафе можуть не поділятися на окремо чоловічі та жіночі.

 

«Роздільні напевно зручніші, проте якщо це невелике кафе, то можуть бути і суміжні. Головне, щоб туалет був», – пише в коментарях один із підписників.

 

Також Мінрегіоном планується збільшити кількість жіночих туалетів (кабін) у закладах харчування.

 

«Ми вже у 2 рази збільшили кількість жіночих вбиралень у кінотеатрах та театрах, щоб мінімізувати черги. Норми почнуть діяти з листопада, а отже, від цього часу при будівництві або реконструкції таких закладів ці зміни будуть обов’язковими. За аналогічним принципом хочемо ввести таку норму і в закладах харчування», – додає Лев Парцхаладзе.

 

Заступник Міністра зауважує, що частина туалетних кімнат або всі, якщо їх декілька, мають обов’язково проектуватися доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Там також мають розміщуватися сповивальні столики для немовлят.


 

 

Довідково.

ДБН «Підприємства харчування» встановлюють вимоги проектування нових і реконструйованих закладів харчування, які знаходяться в окремих будівлях, входять до складу багатофункціональних комплексів і будівель іншого призначення, вбудовуються та прибудовуються до житлових будинків. Вимоги цих норм поширюються на проектування всіх типів підприємств харчування, незалежно від їх форми власності, окрім мобільних або тимчасових (сезонних) об’єктів.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

 

Інформація з офіційного сайту Мінрегіону