У Народному домі "Княгинин" облаштують муніципальний театр

Пам’ятка архітектури Народний дім «Княгинин» отримає «друге життя» - місцева влада хоче розмістити у ньому «Новий театр».

У четвер, 22 грудня, на сесії Івано-Франківської міської ради прийняли рішення про створення КП «Новий Театр» та затвердили його статут. Підпорядковуватись нова установа буде департаменту культури, а керівником планують призначити Тараса Бенюка.

 

На початках діяльності театр працював лише на ентузіазмі. Вистави презентували на сцені лялькового театру, квитки розповсюджували безкоштовно, аби привернути увагу до театру. Згодом актори у пішли на переговори з міською владою, аби отримати фінансування та належне приміщення для репетицій та постановок.

 

Наразі у муніципалітеті ще вирішують питання, де повинен розміститись «Новий Театр». Найоптимальнішим варіантом є Народний дім «Княгинин», що по вулиці Галицькій, де зараз триває ремонт.

 

У «Новому Театрі» грає 8 акторів, про працевлаштування яких йтиметься у статуті підприємства. На утримання театру в міському бюджеті передбачили 800 тис гривень.

 

Довідково

 

Народний дім «Княгинин» знаходиться в найстарішому мікрорайоні міста Івано-Франківська - Княгинині. Побудований у 20-х роках ХХ століття за кошти мешканців мікрорайону. Це була унікальна для міста архітектурна споруда, яка мала як історичне так і національне значення. На фасаді будинку був напис «Читальня «Просвіти» в Княгинині», ця читальня колись згуртувала при собі усе українське населення міста. В радянські часи будинок тривалий час працював як кінотеатр «Комсомолець». В 90-х роках княгининський осередок «Просвіти» відновив свою роботу і за його зверненням будинок було перейменовано в «Народний дім «Княгинин». Тут проводились різноманітні заходи, збори, концерти, вистави.