У Франківську збирають підписи з вимогою недопустити будівництво біля міського озера

ГО "Поступовий гурт франківців" збирає підписи мешканців Івано-Франківська до звернення до депутатів міської ради з вимогою заборонити будівництво на зелених зонах навколо міського озера.

Для цього створили сторінку у "Фейсбук" Врятуємо Міське Озеро. Вподобавши цю сторінку Ви підтримаєте "Звернення мешканців міста" щодо недопущення забудови міського озера.

Йдеться про нещодавно озвучену пропозицію будівельної компанії "Вамбуд". Її директор Микола Ковальчук проситиме у міської влади дозволу добудувати уже розпочаті об'єкти, а натомість готовий за власний кошт облаштувати поруч сквер. Це питання, імовірно, депутати розглянути на черговій сесії Івано-Франківської міської ради 26 квітня.

ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ ініціативи Врятуємо Міське Озеро

Міському голові п. Р.Марцінківу
Фракції БПП «Солідарність» в міській раді
Фракції ВО «Свобода» в міській раді 
Фракції ВО «Батьківщина» в міській раді 
Фракції об’єднання «Самопоміч» в міській раді
Фракції ПП «Укроп» в міській раді
Фракції УНП в міській раді

Звернення мешканців міста

На черговій сесії Івано-Франківської міської ради буде розглядатися питання легалізації ПП «Вамбуд» та п. Р.Гасимовим незаконного будівництва поруч міського озера, шляхом поділу старої земельної ділянки. 

Звертаємо вашу увагу, що підтримка забудовників і легалізація забудови вщент знищить вашу політичну репутацію, адже зелені зони навколо озера забезпечують збереження здоров'я і життєдіяльності для мешканців міста.
Закликаємо міську владу відмовити забудовникам у їх спробах знищення зелених зон навколо міського озера та наголошуємо, що попередня їх діяльність характеризувалася численними правовими порушеннями і проявами відвертої брехні :
З приводу неправомірності даного будівництва та відведення земельної ділянки під нього досі тривають судові процеси. Так, у всіх судових засіданнях по справі про скасування реєстрації декларації на початок будівельних робіт представник забудовників наполягав, що на орендованій п.Гасимовим земельній ділянці ПП «Вамбуд» будує спортивно-оздоровчий комплекс, а поряд з ним без будь-яких дозвільних документів бетонну площадку, яка, з його слів, призначена виключно для паркінгу автомобілів і начебто не є фундаментом чергового будинку. Хоч неозброєним оком помітно, що споруджується багатоквартирний будинок, а біля нього ще два фундаменти під наступні два будинки цього багатоквартирного житлового комплексу, проект якого директор ПП «Вамбуд» Микола Ковальчук презентував в березні 2015 року. 
Представник забудовників апелював до суду і стверджував, що немає підстав зупиняти будівництво, про що просив позивач ГО «Поступовий гурт франківців», проте суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду О.Лучко не звернула увагу на недолугі аргументи відповідачів і фактично заборонила будівництво до вирішення судом справи по суті та винесла ухвалу про зупинення дії реєстрації Декларації про початок будівельних робіт. 
Після цього п. В. Ковальчук офіційно повідомив, що він вирішив добровільно зупинити будівництво до моменту, коли закінчаться судові процеси. Основні будівельні роботи були направду припинені, але тепер працівники на будмайданчику потрохи відновлюють будівельні роботи.

До слова, апеляційний суд відмовив у скасуванні ухвали про забезпечення позову (http://reyestr.court.gov.ua/Review/52124887).

Одночасно ГО «Поступовий гурт франківців» двічі звертався з відкритим зверненням до п. Ковальчука (ПП «Вамбуд») та до п. Р.Гасимова і до міського голови про передачу/отримання у власність монолітної площадки, спорудженої без будь-яких дозволів ПП «Вамбуд» нібито для стоянки автомобілів - у комунальну власність громади міста Івано-Франківська. Місто двічі зверталось із листом до зазначених вище суб’єктів, відповіді були відсутні. В цій пропозиції і був варіант мирової угоди, що громада міста та ініціатори судових процесів погоджуються на залишення однієї багатоповерхівки, яка вже фактично споруджена, а бетонні фундаменти мали б бути передані місту для влаштування спортивних споруд і тим самим не допустити повзучу забудову.
У зв’язку з цією передісторією виглядають безпідставними спроби ПП «Вамбуд» отримати від міста земельну ділянку для добудови (поділу і створення скверу), адже прав на земельну ділянку у нього ніколи не було, а відповідно, якщо на земельну ділянку ніхто не має прав, вона мала б бути виставлена на аукціон. 

Цікавою є історія про реєстрацію цього «веселого об’єкту» п. Р.Гасимовим (з цих підстав ПП «Вамбуд» ініціює сьогодні передачу йому права на землю). Отже:
- 10.12.2014 року п.Р.Гасимов реєструє за собою право власності на незавершене будівництво, готовність 10% (тобто фактично фундамент);
- 09.02.2015 року п.Р.Гасимов продає 19/20 незавершеного будівництва готовністю 10% - ПП Вамбуду, в особі Директора п.Ковальчука, за 1 580 000,00 гривень. Однією з підстав укладення Договору купівлі-продажу частки незавершеного будівництва було право оренди земельної ділянки, тобто Договір оренди був діючий, коли укладався договір купівлі-продажу. Проте, коли відбулась державна реєстрація права власності на незавершене будівництво за ПП «Вамбуд» (реєстрація обов’язкова і право власності на нерухоме майно переходить тільки після такої), то договір оренди вже був НЕ чинним. Договір діяв до 07.03.2015 року, а право на частку нерухомого майна зареєстровано за ПП «Вамбуд» 15.06.2015 року, коли вже йшли судові процеси і була винесена ухвала про фактичну заборону будівництва.

Коли ПП «Вамбуд» здійснював забудову земельної ділянки, договір оренди землі був припиненим, хоча й відмова на його продовження оскаржувалась п. Гасимовим. Однак Львівським апеляційним адміністративним судом була винесена постанова, яка зазначила про безпідставність зазіхань Р. Гасимова на продовження договору оренди земельної ділянки площею 1,88 га. Відповідно фундаменти (так звані монолітні паркомісця) є самочинним будівництвом, спорудженим без будь-якої дозвільної документації, без права на земельну ділянку, без декларації про початок будівельних робіт. Крім того, будівництво велось з порушенням вимог чинного законодавства, зазначені порушення відображені і в документах ДАБІ та зазначені в судових документах.

Крім того, у всіх своїх громадських виступах та протягом усіх судових процесів директор ПП «Вамбуд» п. Ковальчук, коментуючи дану ситуацію, завжди позиціонував себе виключно як підрядник, який «домовляється з орендарями» та не хоче, щоб його «помилково ототожнювали зі скандальними забудовами і нібито знищенням зелених зон» і жодним словом не обмовився про те, що підприємство вже є власником 90% існуючого незавершеного будівництва, адже договір купівлі-продажу частини незавершеного будівництва ПП «Вамбуд» уклав ще на початку лютого 2015 року, а проект забудови території біля міського озера було представлено п. Ковальчуком на громадські обговорення тільки в березні 2015 року…
Відповідно, про жодну добросовісність забудовників тут мова йти не може…

Віримо, що нинішня каденція міської влади ще має шанс позитивно увійти в історію міста і залишити по собі надбання у вигляді єдиного комплексу відпочинкових зон навколо міського озеру. У вас для цього є владні важелі впливу і підтримка громади.